SI
Danes odprto
MuzejskaZaprto
MetelkovaZaprto
Grad SnežnikZaprto
Blejski gradZaprto
Ad PirumZaprto
Show menu

Gostovanje Narodnega muzeja Slovenije v Nacionalnem muzeju Kitajske v Pekingu

12. 4. 2019

DELIMO SKUPNO PRIHODNOST: RAZSTAVA ZAKLADOV NACIONALNIH MUZEJEV OB SVILNI POTI
Sharing a Common Future: Exhibition of Treasures from National Museums along the Silk Road

Nacionalni muzej Kitajske, Peking, LR Kitajska, 11. april–14. julij 2019

Vtisi z odprtja

Foto: Grega Gutman

Več o razstavi

Nacionalni muzej Kitajske v Pekingu velja za največji muzej na svetu. Razprostira se na 200.000 m2površine, na leto pa ga obišče kar 10 milijonov obiskovalcev. Na skupni razstavi, ki poteka ob svetovnem forumu direktorjev nacionalnih muzejev ob Svilni poti in mednarodnem ekonomskem forumu Pas in pot, se bo predstavilo 20 nacionalnih muzejev držav ob znameniti Svilni poti. Kot poudarjajo v Nacionalnem muzeju Kitajske, s projektom želijo slediti povezovalnemu duhu Svilne poti in med sodelujočimi državami na področju kulture poglobiti medsebojno vključevanje, vzajemno učenje in razumevanje ter okrepiti strokovno povezovanje. 

Iz Narodnega muzeja Slovenije bo na ogled 15 razstavnih sklopov oz. 28 predmetov, izmed katerih je kar 27 originalnih, le znamenita neandertalčeva piščal bo predstavljena s pomočjo natančne kopije, saj je zaradi svoje krhkosti in edinstvenosti nenadomestljiva in nikoli ne zapusti muzeja.

Na ogled bodo predmeti, ki najlepše zrcalijo bogato ustvarjalno preteklost območja današnje Slovenije od prazgodovine do danes. Poleg kopije kamenodobne neandertalčeve piščali iz Divjih bab, najstarejšega glasbila na svetu, si bodo obiskovalci lahko ogledali tudi figurino z Ljubljanskega barja, bronasti meč z Jabelj, situlo z Valične vasi, rimsko stekleno posodo, hišasto žaro, poznorimske zaponke, slovanski nakit, prestol nadvojvode Karla, rezljani umivalnik, pokal, baročni relikviarij, terezijanske mere in uteži, kaminsko vazo – dišavnico in uro z ovnovima glavama Antona Regalija.

Vodja razstavnega projekta za Narodni muzej Slovenije: mag. Barbara Ravnik
Organizatorka razstave Narodnega muzeja Slovenije v Pekingu: dr. Daša Pavlovič
Danes odprto
MuzejskaZaprto
MetelkovaZaprto
Grad SnežnikZaprto
Blejski gradZaprto
Ad PirumZaprto
 

 

Prijavite se na e-novice