SI
Show menu

Zgodbe iz davnine

Narodni muzej Slovenije, Muzejska 1, Ljubljana, 14. 4. 2022

Spoštovani predstavniki medijev!

Vabimo vas na predpremierni ogled mednarodne virtualne razstave ZGODBE IZ DAVNINE. Potovanje v nekdanje pokrajine v družbi avtorjev dr. Boštjana Laharnarja in Igorja Dolinarja (Camera Obscura).

Dogodek bo v torek, 19. aprila 2022, od 11.30 do 13. ure v Narodnem muzeju Slovenije, Muzejska 1, Ljubljana.

Odpravite se na potovanje v davno preteklost in s pomočjo virtualne resničnosti doživite zgodovino podonavskega prostora! Raziščite paleolitske jame, železnodobna naselja in rimska naselja. V železnodobnem gradišču Ulaka obiščite kovačijo in si oglejte kovaško orodje, ognjišče in talilnico. V višinski naselbini Grossklein (Avstrija) vstopite v gomilo, v roke vzemite ritualne predmete in se udeležite pogrebnega rituala. V rimskem mestu Flavia Solva (Avstrija), si oglejte areno in doživite vrvež mestne tržnice.

Na razstavi predstavljamo najnovejše vizualizacije edinstvene arheološke krajine v deželah ob reki Donavi, ki smo jih pripravili partnerji iz devetih evropskih držav v okviru projekta Arheološke eKrajine Podonavja. Bogata in kulturno raznolika arheološka dediščina Podonavja je edini ostanek tisočletja železnodobnega razvoja naše družbe in nosilec pomembnih informacij o naši preteklosti. Številni arheološki predmeti, ki jih občudujemo v muzejih, so dokaz le majhnega dela bogate in vznemirljive zgodovine, s katero so povezani. Zato želimo z uporabo najnovejših tehnologij obiskovalcem omogočiti, da dediščino izkusijo v njenih izvornih pokrajinah.
Na tej povezavi si lahko ogledate utrinek virtualnega doživetja. 

Dogodek poteka v sklopu prireditve INDUSTRIJSKI FORUM – ekskluzivnega dogodka, namenjenega povezovanju kustosov slovenskih muzejev in galerij ter podjetij, ki se ukvarjajo z izdelavo različnih oblik digitalnih vizualizacij. Družili se bomo s predstavniki osmih vodilnih podjetij s področja izdelave različnih vizualizacij (VR, AR) in drugih digitalnih rešitev za muzejske predstavitve (360° fotografija, virtualne razstave) ter spoznavali njihove rešitve. Na kratko bomo predstavili projekt in strategije za izdelavo digitalnih rekonstrukcij in vizualizacij arheološke dediščine, ki smo jih razvili v okviru projekta. Pojasnili bomo tudi postopek izdelave vizualizacije Ulake, železnodobnega najdišča na Notranjskem, glavne teme novega dela stalne muzejske razstave z naslovom ZGODBE IZ DAVNINE. Potovanje v nekdanje pokrajine.

Toplo vas vabimo tudi na DAN ODPRTIH VRAT v soboto, 23. aprila 2022. Program ...

Veselimo se srečanja z vami!


Brošura

V brošuri najdete podrobnejši opis razstave; v njej so tudi aktivne povezave do povezanih vsebin, filmov na YouTubu ipd.

Dodatne informacije:
Petra Grom, odnosi z javnostmi
Narodni muzej Slovenije, Prešernova 20, 1000 Ljubljana
t: +386 (0)1 241 44 04 , m: +386 (0)51 253 781, e: petra.grom@nms.si
www.nms.si

 

 

Prijavite se na e-novice