SI
Show menu

Nova vršilka dolžnosti direktorja Narodnega muzeja Slovenije

Narodni muzej Slovenije, 1. 7. 2022
Doc. ddr. Mateja Kos Zabel (fotografija: Blaž Gutman)
Doc. ddr. Mateja Kos Zabel (fotografija: Blaž Gutman)

Ljubljana, 1. julija 2022; Danes je naloge vršilke dolžnosti direktorja Narodnega muzeja Slovenije prevzela doc. ddr. Mateja Kos Zabel, kustosinja na Oddelku za zgodovino in uporabno umetnost in vodja Organizacijske enote za programske storitve Narodnega muzeja Slovenije. Ministrstvo za kulturo jo je imenovalo za vršilko dolžnosti do imenovanja novega direktorja po izvedenem javnem razpisu, vendar za največ eno leto (do vključno 30. 6. 2023).

Muzejska svetnica doc. ddr. Mateja Kos Zabel je doktorirala s področij umetnostne zgodovine in muzeologije. V Narodnem muzeju Slovenije je zaposlena od leta 1985. Njeno primarno področje dela je uporabna umetnost, še posebej v zadnjih letih pa se ukvarja tudi z muzeologijo, zlasti z vlogo in pomenom nacionalnih muzejev v kontekstu sodobnega muzejstva. Od leta 2009 predava na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Mariboru.

Poznavanje področja dela muzeja in vodstvene izkušnje izkazuje z rezultati dolgoletnega delovanja v Narodnem muzeju Slovenije, v okviru katerega sodeluje s številnimi domačimi in tujimi muzeji. Vodila je partnerski skupini dveh evropskih projektov, veliko muzejskih projektov in raziskovalni program. Kot soavtorici razstave Preteklost pod mikroskopom ji je Slovensko muzejsko društvo podelilo Valvasorjevo nagrado za enkraten dosežek.

Dodatne informacije:

Petra Grom, Služba za komuniciranje
Narodni muzej Slovenije, Prešernova 20, 1000 Ljubljana
t: +386 (0)1 241 44 04, m: +386 (0)51 253 781, e: petra.grom@nms.si

 

 

Prijavite se na e-novice