SI
Show menu

Mednarodna egiptološka konferenca

Narodni muzej Slovenije, Muzejska 1, Ljubljana, 4. 11. 2022
Fragment Merimosejevega sarkofaga iz 18. dinastije, nekoč del egiptološke zbirke na dvorcu Jelšingrad (foto: Narodni muzej v Pragi)
Fragment Merimosejevega sarkofaga iz 18. dinastije, nekoč del egiptološke zbirke na dvorcu Jelšingrad (foto: Narodni muzej v Pragi)
Detajl zgodnjeptolemajskega sarkofaga svečenika Nešutefnuta iz zbirke Antona Lavrina, ki ga danes hrani Egipčansko-orientalska zbirka Umetnostnozgodovinskega muzeja na Dunaju (foto: Jan Ciglenečki)
Detajl zgodnjeptolemajskega sarkofaga svečenika Nešutefnuta iz zbirke Antona Lavrina, ki ga danes hrani Egipčansko-orientalska zbirka Umetnostnozgodovinskega muzeja na Dunaju (foto: Jan Ciglenečki)

Spoštovani predstavniki medijev!

Danes, 4. novembra 2022, mineva 100 let od odkritja od odkritja Tutankamonove grobnice, obenem pa letos obeležujemo tudi 200. obletnico Champollionovega razvozlanja hieroglifov.


Ob tej priložnosti vas vabimo na mednarodno egiptološko konferenco Egiptologija in Slovenci, ki jo organizirata Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani in Inštitut za študije meništva in kontemplativne znanosti. Konferenca bo potekala 1. in 2. decembra 2022 v Narodnem muzeju Slovenije (Muzejska 1, Ljubljana). Na konferenci bodo sodelovali številni domači in tuji strokovnjaki.

Prvi dan konference bo posvečen faraonskemu obdobju. Predavatelji bodo spregovorili o avstro-ogrskih konzulih slovenskega porekla, ki so sredi 19. stoletja delovali v Egiptu in se posvečali zbiranju starin. Ostanki njihovih zbirk so danes jedro egiptoloških zbirk v slovenskih muzejih. Drugi prispevki bodo predstavili delo naših rojakov na področju egiptologije v 20. in 21. stoletju.

Drugi dan konference bo posvečen slovenskim odpravam, ki so raziskovale in dokumentirale dediščino krščanskega Egipta. Predstavljena bo tudi zbirka koptskih tkanin, ki jo hrani Narodni muzej Slovenije.

Program konference bo objavljen v prihodnjih dneh.

Konferenco organizirata Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani in Inštitut za študije meništva in kontemplativne znanosti v sodelovanju z Narodnim muzejem Slovenije.
Organizacijski odbor: Jan Ciglenečki, Lucija Čakš Orač, Blaž Zabel, Žiga Smolič, Maja Ferfolja.
Vstopnina: 7 evrov (posamičen dan), 10 evrov (oba dneva). Za študente in dijake je vstop brezplačen.
Predhodna prijava ni potrebna.

Egiptološka ekskurzija po Sloveniji

Konferenca se bo v soboto, 3. decembra 2022, sklenila z Egiptološko ekskurzijo po Sloveniji. Dopoldne si bomo ogledali znamenita sarkofaga iz obdobja Starega kraljestva (4. in 5. dinastija), ki ju je iz Gize pripeljal konzul Anton Lavrin in sta danes na pokopališču v Vipavi. Okoli poldneva se bomo vrnili v Ljubljano in obiskali egipčansko zbirko Narodnega muzeja Slovenije. V popoldanskih urah si bomo ogledali še orientalistični dvorec Jelšingrad v Šmarju pri Jelšah, kjer se je sredi 19. stoletja nahajala bogata zbirka predmetov iz starega Egipta in Mezopotamije. Slavnostni zaključek konference s predavanjem, koncertom orientalske glasbe in recitalom Aškerčeve orientalistične poezije bo v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah.

PROGRAM EKSKURZIJE

7.30  Odhod iz Ljubljane

9.00–11.00  Vipava: vodeni ogled Lavrinovih grobnic iz 4. in 5. dinastije na vipavskem pokopališču

11.00–12.00  Vožnja v Ljubljano

12.00–13.00  Vodeni ogled Egipčanske zbirke v Narodnem muzeju Slovenije

13.00–15.30  Vožnja v Šmarje pri Jelšah (počitek za kosilo na poti)

15.30–16.30  Šmarje pri Jelšah: vodeni ogled orientalističnega dvorca Jelšingrad in prostorov nekdanje Lannoyjeve egiptološke zbirke

18.00–19.30  Zaključna prireditev v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah

  • Predavanje
    Lucija Čakš Orač, Jan Ciglenečki: Orientalni muzej v dvorcu Ješingrad in njegova egiptološka zbirka

  • Koncert in recital
    Boris Šinigoj (arabska lutnja): Tisoč in ena noč – Okcident sreča Orient
    Aljoša Kovačič, Recital Aškerčeveve orientalistične poezije

20.00  Večerja

21.00  Vožnja v Ljubljano

Prijave za ekskurzijo zbiramo na elektronskem naslovu Inštituta za študije meništva in kontemplativne znanosti: institutsmkz@gmail.com.
Število mest je omejeno. Cena ekskurzije je 50 evrov.

 

 

Prijavite se na e-novice