SI
Narodni muzej SlovenijePo obisku osrednjega slovenskega hrama kulture vam bo v spominu gotovo ostalo srečanje z najlepšimi in najpomembnejšimi predmeti naše premične kulturne dediščine, ki prebudijo domišljijo še tako zahtevnega obiskovalca.
Show menu

Muzej

Spoštovani obiskovalci!

Narodni muzej Slovenije, ki so ga kot Deželni muzej za Kranjsko ustanovili Kranjski deželni stanovi pred domala 200 leti, daljnega 15. oktobra 1821, je najstarejša slovenska muzejska institucija. Znamenita ustanova je razdeljena na šest strokovnih oddelkov, katerih zaposleni zbiramo, dokumentiramo, ohranjamo, raziskujemo in javnosti predstavljamo muzejske predmete. Osrednja naloga muzeja je gotovo izobraževati in na privlačen, suveren ter poljuden način seznanjati javnost z zgodovino slovenskega prostora in slovensko kulturno dediščino. S tem budimo slovensko narodno zavest in ponosno stopamo v korak z drugimi evropskimi muzeji. Muzej ima, zahvaljujoč zaposlenim, ki imajo poglobljeno znanje na določenih strokovnih področjih, status raziskovalne institucije in sodeluje v nekaterih znanstveno-raziskovalnih programih. 

S predstavitvami muzejskega gradiva (v obliki strokovnih in poljudnih publikacij ter razstav) podrobneje osvetljujemo posamezne segmente zgodovine današnjega slovenskega prostora. Z digitaliziranjem gradiva ter izgrajevanjem elektronske baze podatkov o muzejskih predmetih, ki jih hranimo, se priključujemo sorodnim evropskim institucijam, ki s pomočjo sodobnih informacijskih tehnologij naredijo kulturno dediščino še bolj dostopno.

Vabimo vas, da se sprehodite po muzejskih dvoranah, pridružite se nam na vedno zanimivih predavanjih, strokovnih vodstvih, pestrih delavnicah za otroke in družine in za konec pobrskajte še po muzejski trgovini, kjer lahko izbirate med mnogimi publikacijami, uporabnimi predmeti in spominki, ki so jih navdihnili muzejski predmeti: obdarite z njimi svoje najbližje. Po obisku osrednjega slovenskega hrama kulture vam bo v spominu gotovo ostalo srečanje z najlepšimi predmeti naše premične kulturne dediščine, ki prebudijo domišljijo še tako zahtevnega obiskovalca. 

Dobrodošli!

 

 

Prijavite se na e-novice