SI
Show menu

Oddelek za zgodovino in uporabno umetnost

Najpomembnejše naloge oddelka so gotovo zbiranje, hranjenje, raziskovanje in razstavljanje predmetov, ki obiskovalcu razkrivajo način življenja in materialno kulturo v preteklosti.

Vsak muzejski eksponat ima svojo zgodbo, pa naj bo to kos pohištva, tobačnica, medvedek, čajna skodelica ali kateri koli drug predmet izmed 60.000-ih, ki jih hrani oddelek in so sooblikovali današnjo podobo Slovencev. Prav vsi so priče oziroma nosilci informacij o zgodovinskih dogodkih, gospodarskih tokovih, vsakdanjem življenju ali umetniškem ustvarjanju.

Zgodovina

Čeprav so zbirke začele nastajati takoj po ustanovitvi muzeja leta 1821, je bil Oddelek za zgodovino in uporabno umetnost ustanovljen šele leta 1946. Zbiralna politika je bila določena v ustanovnih aktih Deželnega muzeja za Kranjsko. Okrog leta 1830 je bil poudarek na zbiranju predmetov sodobne obrtne in industrijske proizvodnje. Leta 1885 je muzej pridobil izjemno pomembno zbirko, in sicer volilo Viktorja Smoleta. Naslednja večja pridobitev je zbirka sodobne umetne obrti, ki jo je podarila avstrijska država leta 1908. Leta 1929 je bila odkupljena Grebenčeva zbirka. V tridesetih letih 20. stoletja je tedanji ravnatelj Narodnega muzeja Josip Mal na dražbah inventarja nekaterih slovenskih gradov (Turn pri Velenju, Strahlova graščina v Stari Loki, Szaparyjev grad v Murski Soboti, Puchenstein pri Dravogradu in drugi) odkupil pomembne dele stanovanjske opreme. Danes se zbirke dopolnjujejo s pomembnimi predmeti, ki so nastali ali so bili v uporabi na slovenskem ozemlju, in z dosežki sodobnih unikatnih in industrijskih oblikovalcev.

Projekti

Preberi več

 

 

Prijavite se na e-novice