SI
»DA« NA GRADU SNEŽNIK
Show menu

Poroke na Gradu Snežnik

Veseli nas, da sta se odločila enega najpomembnejših korakov v svojem življenju narediti prav pri nas, na gradu Snežnik, kjer bomo storili vse, da bi bil vajin poročni obred enkraten in nepozaben.

Za svoj »da« bi si težko izbrala bolj romantičen kraj od gradu Snežnik. Mogočen in pred kratkim skrbno obnovljen se zamaknjeno ogleduje v jezercu, obdanem s prelepim parkom v naročju gozdov, ki ga objemajo, kolikor daleč seže oko. Beli grad nam šepetaje pripoveduje davne zgodbe izpred stotih in več let, ko je živel resnično življenje knezov, princev in princes. V gradu se poleg muzejske dejavnosti odvijajo tudi spremljevalne prireditve kulturnega značaja, kot so literarni večeri, komorni koncerti, umetniške razstave, lutkovne predstave in civilni poročni obredi.

Osrednji grajski prostor je poročna soba, v kateri se lahko slovesnega dogodka udeleži do 70 oseb. V trenutkih vznemirljivega pričakovanja, preden nevesta in ženin postaneta zakonca, je ta nekoč večerni družabni prostor na voljo le vama in vajinim gostom. V primeru večjega števila gostov ali na vajino željo je poroka mogoča tudi zunaj, v idiličnem parku z gradom v ozadju. Za uporabo prostora zunaj gradu je treba predhodno pridobiti soglasje upravljavca, Narodnega muzeja Slovenije. Seveda pa je prvi korak v vsakem primeru prijava poroke na matičnem uradu Upravne enote Cerknica (tel. 01/707 13 00; www.upravneenote.gov.si/cerknica/).


Čestitamo vama za eno vajinih najpomembnejših odločitev in voščimo dolgo in srečno družinsko življenje. Naša iskrena želja je, da vama pristna dediščina preteklih stoletij pričara romantične sanje, idilični prizori pa dajo novega ustvarjalnega zagona v sodobnih življenjskih izzivih.

Grajski hišni red

Ker je grad Snežnik muzej s častitljivo zgodovino, si vsi močno želimo, da je temu primeren tudi spoštljiv odnos do njegove vsebine in okolice. Zato vaju prosimo, da tudi svoje goste seznanita z grajskim hišnim redom, kar bo samo še dopolnilo slovesno podobo vajinega poročnega dne.

  • Razigrano in veselo razpoloženje svatov naj ob vstopu v grad postane slovesno. Glasbena spremljava naj počaka do takrat, ko bosta kot mladoporočenca prihajala z gradu na dvorišče.
  • Da bodo spomini na ta dogodek ostali še dolgo živi, ga lahko fotograf ali snemalec nevsiljivo ovekoveči, vendar v času, ki vama je odmerjen, in tako, da ni moteče za potek uradnega poročnega obreda.
  • Po končani slovesnosti se v grajskih prostorih ni dovoljeno zadrževati, ateljejsko fotografirati in točiti s seboj prinesenih pijač. Svatje naj s posipanjem z rižem ali cvetjem počakajo vse dotlej, dokler ne prideta na dvorišče ali v park.
  • Za postanek in slovesno zdravico lahko po vnaprejšnjem dogovoru in sklenitvi najemne pogodbe uporabita grajsko klet, grajsko teraso ali dvorišče ali katero izmed gradu pripadajočih zelenic. Za postrežbo lahko najameta katerega koli ponudnika gostinskih storitev.
  • V času dogovorjenega in vnaprej rezerviranega postanka v grajski okolici si fotograf lahko vzame čas, da vaju in goste pripravi za najlepše posnetke, glasbeniki pa popestrijo veselo vzdušje z glasbo.
  • V času priprav na fotografiranje lahko po predhodnem dogovoru svatom omogočita ogled gradu.
  • Uporaba pirotehničnih sredstev na območju gradu Snežnik ni dovoljena.


Verjetno prav zato, ker grad Snežnik stoji zunaj prometnega vrveža urbanih središč, navidezno zamaknjen vase in v zeleno bogastvo prostranih snežniških gozdov, navdihuje življenje slehernega obiskovalca, ki mu pristna dediščina preteklih stoletij pričara romantične spomine, idilični prizori pa dajo novega ustvarjalnega zagona v sodobnih življenjskih izzivih. Naša iskrena želja je, da to občutita tudi vidva, draga nevesta in ženin, ki sta izbrala ravno ta kraj za prvi korak v novo skupno življenje: naj vama in vajinim najdražjim ostane v lepem in nepozabnem spominu.

Iskreno vama čestitamo in želimo srečen zakon!

 

 

Prijavite se na e-novice