SI
Oblike za novo demokracijoFabiani – Plečnik – Vurnik
16. 12. 2021 do 8. 5. 2022

Oblike za novo demokracijo

Fabiani – Plečnik – Vurnik


16. december 2021–8. maj 2022, Muzejska


Ni kulture brez ljudi in arhitekture brez kulture.

Oblike za novo demokracijo izhajajo iz ideje, da s pomočjo arhitekture oblikujemo svojo lastno identiteto, značaj družbe in njeno sporočilnost.

Plečnik je s svojo obsežno likovno govorico združeval dediščino starih visokih kultur, antike, osrednje evropske tradicije in domačega kulturnega izročila. Fabiani se je sčasoma hoteno oddaljil od histori(ci)zma in se nagibal k iskanju sodobnejšega arhitekturnega jezika, Vurnik pa se je zavestno lotil snovanja domačega – slovenskega narodnega sloga. Vendar je vsem trem skupno, da so si prizadevali za demokratično urejene prostore in najboljše arhitekturne in urbanistične rešitve. Na ta način se OBLIKE povezujejo z DEMOKRACIJO in ustvarjajo trajnostno arhitekturno zapuščino.

»Posebna dragocenost pričujoče knjige je zato prav v zanosni in likovno navdušujoči predstavitvi rojstva slovenske sodobne arhitekture in njenega, v bodočnost zapisanega in usmerjenega poslanstva.«

Marko Mušič, akademik in arhitekt 

Avtor fotografij: Stane Jeršič

»Za razumevanje arhitekturnega izraza je najpomembnejša resničnost njenih oblik.«

Maks Fabiani

»Ako človek dela kako stavbo, naj ima v njej tako idejo, da se trese pred njo.«

Jože Plečnik

»Pri usposabljanju arhitekta je izredno pomembno, da zna prodreti v bistvo popolnosti človekovega življenja.«

Ivan Vurnik


Varovanje urbanih prostorov je eno izmed vodil trajnostnega razvoja. Branje oblik in form preteklosti je kot vizualna paleta, ki lahko vodi k novim rešitvam ter idejam, kako oblikovati hitro se spreminjajočo družbo, kakšne vsebine ji ponujati in kako formirati človeku prijazno okolje.

Lahko sklenemo z mislijo, da arhitektura in pripadajoča kulturna dediščina dajejo moč, smisel in navdih, iz katerega se gradi prihodnost, se dviguje splošna ozaveščenost o varovanju stavbnega izročila, okolja in z njim povezane narave.

Avtorja: Bojana Čampa, Stane Jeršič
Fotografija: Stane Jeršič
Postavitev in oblikovanje razstave: Marko Mušič, Stane Jeršič

O avtorjih


Stane Jeršič (1957)

Stane Jeršič profesionalno ustvarja na fotografskem, video in multimedijskem področju. Realiziral je številne vrhunske mednarodne projekte, vizualne predstavitve in korporativne dogodke: predstavitev Slovenije na EXPO Shanghai – Better City – Better Life, predstavitev ob predsedovanju Slovenije EU in OVSE, predstavitev Ljubljane na Svetovni turistični borzi v Londonu (WTM).

Stane Jeršič je za svoje ustvarjanje prejel številna priznanja, njegova dela so bila vključena v pregledne razstave in antologije ter samostojno predstavljena v knjigah in revijah; so tudi del najpomembnejših javnih in zasebnih zbirk (Bibliothèque Nationale de France, Stedelijk Museum Rotterdam, Rijksmuseum Amsterdam, Lodz Art Center, Museo Ken Damy Brescia-Milano, Prinz Kyoto, Fotogalerie Wien, Kunstforum Wien, Blossomstreet Gallery Houston – FotoFest, Mestni muzej Ljubljana ...).  


Bojana Čampa (1967)

Bojana Čampa je diplomirala na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani na katedrah za umetnostno zgodovino in zgodovino. Več kakor deset let je delovala kot galeristka v zasebnih galerijah. Napisala je številne likovne kritike, nastopala v vlogi kustosinje na razstavah sodobne likovne umetnosti in pripravljala ter vodila avtorske programe povezane z domačo in tujo kulturno dediščino. Napisala je številne strokovne članke in eseje ter nastopala kot predavateljica s področja sodobne likovne umetnosti, umetnostne zgodovine, zgodovine in kulturnega turizma. 

Leta 2019 je izdala knjigo Poklon Ljubljani – obnova Cukrarne/Hommage to Ljubljana – Renovation of Cukrarna in avtorsko sodelovala pri projektih Evropska sredstva povezujejo (2020–2021) in Oblike za novo demokracijo (2019–2021).

O projektu

Projekt »FABIANI, PLEČNIK, VURNIK – Oblike za novo demokracijo« je bil zastavljen z namenom, da bi domačo in tujo javnost najširše seznanili s temeljnimi izhodišči razvoja slovenske arhitekture in urbanizma na začetku in sredini 20. stoletja. Tudi vsi trije arhitekti so v svojem času delovali in se izobraževali v mednarodnem oziroma širšem evropskem prostoru. Njihova obravnavana dela izpolnjujejo najvišje standarde arhitekture po meri človeka in v današnjem času ustrezajo kriterijem, ki jih opredeljujemo kot trajnostni razvoj mest in trajnostna arhitektura.

10. maja 2021 se je z začetkom virtualne razstave na spletnih straneh in družbenih medijih Ministrstva za kulturo Republike Slovenije začel odvijati projekt »Pionirji slovenske sodobne arhitekture – Fabiani, Plečnik in Vurnik – Oblike za novo demokracijo«. Virtualna razstava se dnevno dopolnjuje z enim od del iz bogate arhitekturne dediščine Maksa Fabianija, Jožeta Plečnika in Ivana Vurnika.

Ob zaključku tega velikega projekta, ki poteka v času predsedovanja Slovenije Svetu EU 2021, sta pred nami obsežna avtorska monografija Bojane Čampa in Staneta Jeršiča ter razstava v Narodnem muzeju Slovenije, ki bosta zaokrožili skupno predstavitev velike trojice slovenskih arhitektov.

Fabiani, Plečnik in Vurnik so prvič predstavljeni skupaj v tako obsežni knjigi s širokim naborom vrhunskih umetniških fotografij in spremnim besedilom, ki sledi zastavljenim ciljem celostne vizije projekta, to je ozaveščanje javnosti o pomenu izjemne arhitekturne dediščine, njeni veliki dodani vrednosti in izhodiščih, ki jih ponuja za prihodnost. 

Partnerji pri projektu »FABIANI, PLEČNIK, VURNIK – Oblike za novo demokracijo«:

Povezave

 

 

Prijavite se na e-novice