SI
Steklarna Sigismunda (Žige) Pagliaruzzija na Javorniku2022 – Mednarodno leto stekla
4. 10. 2022 do 15. 1. 2023

Steklarna Sigismunda (Žige) Pagliaruzzija na Javorniku

2022 – Mednarodno leto stekla

Izdelki Pagliaruzzijeve steklarne na Javorniku, hrani Narodni muzej Slovenije (foto: Tomaž Lauko, Narodni muzej Slovenije)
Vitrina meseca, na ogled od 4. oktobra 2022 do 15. januarja 2023, Metelkova

Sigismund (Žiga) Pagliaruzzi pl. Khiselstein (1782–1855) je bil frankofil in je sodeloval v upravi ljubljanskega občinskega sveta v času Ilirskih provinc. Bil je tudi znan prostozidar. Pri njem na Cekinovem gradu v Ljubljani, ki ga je kupil leta 1809, je nekaj časa bival France Prešeren, in sicer kot domači učitelj Pagliaruzzijevih otrok.

Pagliaruzzi pa je zanimiv tudi zato, ker se je ukvarjal s steklarstvom. Njegova tovarna je stala na gozdnatem območju Javornika nad Cerknico. Obratovala je med letoma 1816 in 1845. Leta 1828 je imela zaposlenih 8 steklarjev, ki so prišli iz Češke in Štajerske. Surovine je steklarna dobivala celo s Sicilije. Izdelke so izvažali v Italijo, Grčijo in drugam, celo v Ameriko.

Sredino 19. stoletja so zaznamovale različne inovacije v oblikovanju stekla. Češki steklarji so eksperimentirali z barvnim steklom, muranski pa so želeli obnoviti tehnike in oblike beneškega renesančnega steklarstva. Več kot dve desetletji pred beneškimi poskusi je z renesančnimi oblikami eksperimentiral tudi Pagliaruzzi, zato so izdelki njegove steklarne zelo posebni in dragoceni.

Leta 1834 je podaril zbirko steklenih izdelkov tedanjemu Deželnemu muzeju za Kranjsko. Od leta 1888 so bili razstavljeni na stalni razstavi v novi palači na sedanji Muzejski ulici. 


Avtorica vitrine: Mateja Kos
 

Generalna skupščina Združenih narodov je leto 2022 razglasila za mednarodno leto stekla, Slovenija je aktivno vključena v praznovanje. Pobudniki, med njimi znanstveniki in raziskovalci, so se že leta 2019 zavzemali za takšno razglasitev. Slovenski projekt se imenuje Po stekleni poti in obsega razstave v muzejih in znanstveni simpozij z delavnico, ki bo 6. in 7. oktobra potekal v Kopru in Ljubljani.  Projekt poteka tudi v spletnem okolju, kjer smo pripravili e-razstavo. Steklene predmete iz svojih zbirk predstavlja kar 12 muzejev in Društvo steklarjev Slovenije.

Ne spreglejte

Več o Mednarodnem letu stekla 2022:

 

 

Prijavite se na e-novice