SI
VTISI, Igor Ravbar
15. 5. 2023 do 30. 9. 2023

VTISI, Igor Ravbar

Na ogled od 15. maja do 30. septembra 2023, Metelkova

Razstava ustvarjanja v keramiki in lesu, dveh prvinskih materialih, ki sta zaznamovala človekovo pot od pradavnine do danes, je prva razstava iz cikla Muzej smo ljudje. V tem okviru želimo v prihodnjih letih predstaviti tiste naše sodelavce, ki so uveljavljeni umetniki. Igor Ravbar se ponaša z bogatim opusom del na papirju in z obširno bibliografijo razstav.

Interakcije med glino in lesom, odtisi enega v drugem, izpeljave vizualnih poudarkov iz enega v drugega so vodilna nit umetnikovega preučevanja soodvisnosti obeh. Naslov Vtisi lahko interpretiramo kot njegovo hipno srečanje z lastnostmi in strukturo obeh materialov. Po drugi strani pa so vtisi, vtiskovanje, ročno oblikovanje, grajenje tudi tehnika, s pomočjo katere je ustvaril razstavljene artefakte.

Keramični artefakti Igorja Ravbarja spominjajo na izčiščeno estetiko japonske keramike, ki jo predvsem zaznamuje značilnost, ki bi jo lahko označili kot neke vrste preprostost, že kar prvinskost. To lastnost bi lahko opisali kot pristen odnos do keramike, tak, kot si lahko zamišljamo, da ga je imel lončar v prazgodovini. Zato so keramiki znali izkoristiti lastnosti materiala, kot so barva, tekstura, trdost gline, nečistost pigmentov in viskoznost glazure, da so izdelki spregovorili sami zase, brez dodatne dekoracije. Japonski keramiki so verjeli, da ima vsak material vrojeno zmožnost razviti se v ustrezno obliko, naloga keramika pa je prepričati to zmožnost, da se pojavi.

Prav to kal, ki jo lahko razumemo kot zmožnost rasti in razvoja, ki jo v sebi nosita tako glina kot les, je umetnik znal izvabiti iz obeh snovi. Obenem ju je zoperstavil kot strukturi, povezani eno z drugo, kot odtis ene v drugi. Razstavljena dela Igorja Ravbarja odlikuje predvsem izredno natančen občutek za snov in zmožnost poudariti komplementarne lastnosti obeh uporabljenih materialov, tako lesa kot keramike.

/Mateja Kos/


Dela na razstavi so razdeljena v štiri sklope:

Kocka 1–12

Hlod 1–6

Vtis 1–8

49

Igor Ravbar: Kocki 3 in 4, kamenina, les, vtiskana glina, 2022–2023
Igor Ravbar: Hlod 1, keramika, les, vtiskana glina, 2023
Igor Ravbar: Vtisa 1 in 2, keramika, les, vtiskana glina, 2022
Igor Ravbar: 49, keramika, les, mavec, linorez, tuš, ulito, 7 x 7 cm (kos), 2021

O avtorju

Igor Ravbar je zaposlen v Narodnem muzeju Slovenije kot konservator-restavrator. Ukvarja se še z grafiko, keramiko in fotografijo. V okviru Keramike danes se predstavlja z uporabno keramiko in lesom.

Keramika danes

V sklopu Keramike danes bodo od 15. maja do 30. septembra 2023 v Narodnem muzeju Slovenije in Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova na ogled razstave:

Ne spreglejte

Drugo

Svetovni dan art nouveauja 2023

Delavnica za družine

Kako narediti človeško figuro iz gline?

Delavnica za družine
Delavnica za odrasle

Nakit iz porcelana

Delavnica za odrasle
Vodeni ogled

Muzejska premiera: Keramika danes

Mednarodni razstavni projekt
Počitniške delavnice

PovezujeM 2023

Tivolski ustvarjalni krog
Delavnica za odrasle

Nakit iz porcelana

Delavnica za odrasle
Delavnica za odrasle

Nakit iz porcelana

Delavnica za odrasle
 

 

Prijavite se na e-novice