SI
Nuša Smolič: Si(e)nergija
8. 6. 2023 do 2. 7. 2023

Nuša Smolič: Si(e)nergija

Občasna razstava, 8. junij–2. julij 2023, grad Snežnik

Umetnica je fotografirana ob svoji sliki
Si(e)nergija je peto poglavje iz zgodbe – serije samostojnih razstav, ki jih je akademska slikarka Nuša Smolič postavila na ogled ob koncu leta 2022 in se nadaljujejo v tekoče leto. Razstave so plod njenega ustvarjalnega procesa v obdobju zadnjega leta in z njimi se predstavlja v novi, sveži obliki. So svojevrsten preporod razmišljanja v njen umetniški svet – tako na platnu kot izraz-odraz njenega notranjega sveta. Vsaka od razstav tvori svoj koncept.

Peto iz serije razstav Nuše Smolič zaobjame pomenski naslov Si(e)nergija, saj umetnica želi razširiti sporočilnost, da v sožitju delovanja dosegamo višje premike. Zato razstava sestoji iz upodobitev žive narave, krajinskih motivov in portretov ljudi, kot vpogled vase in na okolico. Delovanje v sinergiji in zavedanje, da smo mi in vse okoli nas energija; pomen sobivanja, sodelovanja, dialoga, strpnosti med ljudmi in naravnimi sistemi ter vzpostavljanje ravnovesja in medsebojnega spoštovanja. Ko se različni viri združijo in skupaj usklajeno delujejo, se doseže sinergijski učinek, ki ima večjo vrednost ali moč kot posamezne komponente same. Sinergija je zaznamovana z medsebojno krepitvijo, podporo in usklajevanjem različnih dejavnikov, kar vodi k boljšim rezultatom in učinkom na vseh področjih. Razstava Si(e)nergija tako nagovarja k usmeritvi v harmonični odnos med ljudmi in naravo.

Odprtje razstave

Odprtje razstave bo v četrtek, 8. junija 2023, ob 18.30 na gradu Snežnik, Kozarišče 67, 1386 Stari trg pri Ložu.

Prireditev bo povezovala Sara Šoukal, performativna umetnica in gledališka pedagoginja, ki bo avtorico tudi likovno-teoretsko predstavila.

Slikarkine barve na platnu bosta v glasbo prenesla vsestranska glasbenika Anamarija Zadravec in Jošt Juhant.

Na sliki je človeški obraz v živih barvah
Presence (detajl), mešana tehnika na platnu (foto: osebni arhiv Nuše Smolič)
Fotografije slike na razstavi. Na sliki sta dva delna obraza.
Harmonious duality, mešana tehnika na platnu (foto: Jan Rifelj)
Umetniška slika v živih barvah
Transition, akril na platnu (foto: osebni arhiv Nuše Smolič)
Nuša Smolič ob svoji sliki
Nuša Smolič (foto: Filip Fabjančič)

O avtorici

Fotografija umetnice pred sliko
Nuša Smolič (foto: osebni arhiv)

Akademska slikarka Nuša Smolič je večna raziskovalka in snovalka kreativnih idej, zagovornica in iskalka lepot življenja, večna povezovalka enako mislečih ljudi. Ustvarja v navezi z različnimi likovnimi organizacijami, galerijami in umetniki vseh vrst. Deluje kot umetniška svetovalka in samostojna umetnica na različnih področjih, na domačih in mednarodnih tleh. Rojena v Novem mestu, živi in ustvarja v Ljubljani. Po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, smer modno oblikovanje, je študij nadaljevala na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer slikarstvo.

Nuša svojo kreativo izraža z risanjem, slikanjem, plesom, pisanjem poezije, fotografijo, kreacijami oblek, tiskanjem in izdelovanjem grafike, scenografijo v nočnih klubih, s sinestetičnim videnjem glasbe, z načinom izražanja itd. »Vse okoli nas je umetnost in tudi sami smo to, umetniki pa smo tu zato, da delujemo kot steber izraznosti – preko nam različnih in ljubih načinov – in to prenašamo v vidni, fizični svet.« Odkar pomni, jo oblikuje čut za umetnost in ustvarjalnost in tako je umetnost njen dušni poklic, ki ga ima možnost opravljati, saj je vse njeno delo njena strast, način življenja. Na ta način se kreirajo in oblikujejo njene osebne kompetence in tako njen vsakdan postaja poln svojevrstnih izzivov in osebne rasti. Sodeluje z različnimi strokami umetnikov v vlogi »art managerke« in »art coachinje«, ima več kot 15 let izkušenj z organizacijo raznovrstnih umetniških projektov, tako z umetniki kot z likovnimi ustanovami. 

In kot pravi sama: »Pozitivnost, vztrajnost in naravnanost do dela so ključ do uspeha. Tako me delo z isto mislečimi ljudmi neizmerno veseli, saj je pretok energij medsebojna interakcija, združenje kvalitete znanj pa uspeh na zadanih področjih«.

»Naj umetnost gradi mostove, ne pa ustvarja zidov!«

 

 

Prijavite se na e-novice