SI
PotovanjaRazstava slikarskih del Silvane Lautar
8. 9. 2023 do 31. 10. 2023

Potovanja

Razstava slikarskih del Silvane Lautar

Občasna razstava, 8. september–31. oktober 2023, grad Snežnik

Slika potoka Curak v akrilni tehniki
Silvana Lautar: Curak

Razstava Potovanja je že 19. samostojna razstava Silvane Lautar. Večina razstavljenih del izvira iz zadnjega obdobja, ko je svoje znanje pilila pod mentorstvom akad. slik. Veljka Tomana. Slikarstvo avtorici podarja odmik od vsakdanjika in stik s samo seboj. Kar narava skriva, oko razkriva in v lastnih interpretacijah vodi nemirnega duha k izvirom lepote. 

Vsebinska in motivna pestrost se odražata v mnogih različicah in formatih, dela pa nastajajo v glavnem v tehniki akrila na platno in akvarela, pridala pa je tudi nekaj oljnih slik. Svoj pogled na naravo podaja smelo in z vso likovno občutljivostjo. Že z nekaj potezami v živahnem koloritu pričara slikovito pripoved dežele Cerkniškega jezera, Loške doline in spreminjajočih se motivov, obuja spomin na starožitnost in staro izginjajočo kulturno dediščino podeželja ter s tem nadaljuje tradicijo slovenskega krajinarstva. Privlači jo nenehno spreminjanje narave in njen življenjski krogotok. Sledi mu skozi letne čase od dneva do noči, od sončnega vzhoda do zahoda, s prizadevanjem, da bi s potezo in svetlobo prestregla dragocene trenutke. V likovno izraznem pomenu pogled na podobe narave oživlja s povsem slikarskimi prijemi, temperamentno in sugestivno (vasi, obzorja, drevesa, gozdovi, ravnine, polja, pogled v oblačno nebo …). Vidna in doživeta resničnost je tako oživljena z docela slikarskimi prijemi. Krajinski izrezi so naglašeni z razgibanimi svetlobnimi fragmenti oziroma površinami in tršimi barvnimi izčiščenji.

Prepoznavamo jo kot občutljivo in prodorno slikarko, ki je skozi leta izoblikovala bogat izpovedni prostor. Nagovarja nas s prepoznavno govorico, ki aktualno dopolnjuje podobo ljubiteljske ustvarjalnosti današnjega časa.

/Polona Škodič/


O avtorici

Portretna fotografija avtorice
Silvana Lautar
Želja po slikarstvu spremlja Silvano Lautar že od mladih let. Leta 1998 je svoje otroške sanje začela uresničevati. Raziskovala je različne likovne tehnike, od olja, suhega pastela in tuša pa vse do akrila in akvarela. Skozi svoje »slikarsko odraščanje« so avtorico vodili številni mentorji: akad. slik. Stanislava Sluga Pudobska, Karmen Bajec, akad. slik. Špela Brenčič,  slikar, oblikovalec in kostumograf David Matej Goljat, slikar Petar Lazarević, akad. slik. Božidar Strman – Mišo in akad. slik. Tomaž Perko.

Je članica društev Pa-leta, Ars Viva Podcerkev in Društva notranjskih kulturnikov Krpan Cerknica. Sodelovala je na več kot stotih skupinskih razstavah. Rada se udeležuje tudi likovnih kolonij in ex-tempore. Avtorica se podpisuje tudi pod organizacijo desetih likovnih kolonij. Leta 2020 ji je Zveza likovnih društev Slovenije dodelila srebrno paleto najvišjega priznanja ZLDS za kakovost likovne ustvarjalnosti za delo Nekoč. V svoji vsestransko kreativno bogati ustvarjalnosti pa beleži tudi obsežno razstavno dejavnost po vsej Sloveniji.
 

 

Prijavite se na e-novice