SI
Egipčanska zbirka v Narodnem muzeju SlovenijeV tihoti grobnice si oglejte edino staroegipčansko krsto s človeško mumijo v Sloveniji
2. 1. 2017

Egipčanska zbirka v Narodnem muzeju Slovenije

Krsta in mumija

Smrt stoji danes pred menoj, 
kot lotosov vonj,  
kot občutek ob obali sedečega pijanca.  
Smrt stoji danes pred menoj,
kot nebo brez oblaka.  

(pogovor razočaranega z dušo, papirus Berlin 3024, odlomek)

Egipčanska zbirka v Narodnem muzeju Slovenije je ena najstarejših zbirk, ki so se oblikovale kmalu po ustanovitvi Deželnega muzeja za Kranjsko leta 1821. Nastala je predvsem z darovi premožnih domovljubov: trgovcev, popotnikov, misijonarjev, visokih državnih uradnikov in diplomatov. Leta 1846 je vitez Anton pl. Lavrin, avstrijski generalni konzul v Egiptu, tedanjemu Deželnemu muzeju v Ljubljani poklonil egipčansko mumijo v poslikani leseni antropomorfni krsti, večino drobnih kipcev pa je v svoji oporoki leta 1912 muzeju zapustil Jožef Švegel.

Hieroglife na krsti je že leta 1866 prevedel Albert Kosmač, prvi slovenski orientalist, iz njih pa je razvidno, da je bil mumificirani Akesuita (A-keswy-ta) svečenik v Amonovem templju v Karnaku, živel pa je v nemirnem poznem obdobju v času 25. dinastije (okoli 680 pr. Kr.). 

Krsta in mumija sta bili v letih 2000–2002 temeljito konservirani in restavrirani. Ob tem so bile narejene tudi številne raziskave.

Krsta in mumija sta skupaj s celotno staroegipčansko zbirko predstavljeni v prostoru, ki spominja na grobnico, v pritličnem hodniku muzejske stavbe.

To je danes edina staroegipčanska antropomorfna krsta s človeško mumijo v Sloveniji.

Egipčanska mumija Amonovega svečenika Akesuite po dolgem potovanju spet spokojno počiva. Vabimo vas, da si v tihoti grobnice ogledate edino staroegipčansko krsto s človeško mumijo v Sloveniji. 

Galerija

Kratki film o dolgoletnem konserviranju in restavriranju ter raziskovanju krste in mumije

Dogodki

Počitniške delavnice

PovezujeM 2024

Izpit

Izpit za bodoče vodnike

Predstavitev

Muzejska čajanka 2024

Počitniške delavnice

Srednjeveške počitnice

Ne spreglejte

Jure in mumija

Cena: 19.00 €

Razprodano

Preberi več

Mumija in krokodil

Cena: 25.00 €

Na zalogi
V košarico

Preberi več

Živa in skrivnost mumije

Cena: 9.99 €

Na zalogi
V košarico

Preberi več

 

 

Prijavite se na e-novice