SI
Zlati prahPred petindvajsetimi leti je Slovenija stopila na pot svoje samostojnosti, ki jo je na samem začetku posula z zlatim prahom – slovenskim tolarjem.
17. 11. 2016 do 8. 2. 2017

25. obletnica monetarne samostojnosti Slovenije

Pred petindvajsetimi leti je Slovenija stopila na pot svoje samostojnosti, ki jo je na samem začetku posula z zlatim prahom – slovenskim tolarjem. Z lastnim denarjem je izrazila svojo ekonomsko in gospodarsko neodvisnost, z oblikovanimi bankovci in kovanci pa ji je nadela tudi izvirno podobo. 

Prvič v zgodovini je imela Slovenija kot samostojna država svoje lastno plačilno sredstvo. Avtorji in motivi na bankovcih so bili skrbno izbrani. Upodobljeni so pomembni ljudje, ki predstavljajo nacionalni zaklad. Slovenski tolar kot samostojna valuta je v svojem kratkem obdobju prinesel neizbrisen pečat v izgradnji narodove zavesti.  

Razstava predstavlja svetove treh umetnikov, povezanih v eno temo. Rudolf Spanzel, slikar in grafik, ki je za slovenske tolarje prispeval upodobitev premišljeno izbranih predstavnikov slovenske preteklosti, na razstavi predstavlja razvoj uporabljenih motivov. Njegova življenjska sopotnica, slikarka in grafičarka Biljana Unkovska, je oblikovala makedonski denar. Dorian Spanzel, slikar in novomedijski umetnik, pa kot predstavnik mlajše generacije svoje poglede na pomen plačilnih sredstev izraža s sodobnimi instalacijami. Samosvoje ustvarjalne prakse in izrazna sredstva avtorjev so v veliki meri določena z različno generacijsko pripadnostjo in čustveno obarvanimi spomini na značilnosti svojega kulturnega okolja, ki je oblikovalo najosnovnejše poteze njihove avtorske poetike.

Virtualni sprehod po razstavi

 

 

Prijavite se na e-novice