SI
Železnodobne zgodbe s stičišča svetovIzjemno arheološko gradivo iz naših krajev
22. 12. 2017

Železnodobne zgodbe s stičišča svetov

V prvem tisočletju pr. Kr. so velike spremembe korenito zaznamovale tako ozemlje Slovenije kot širši evropski prostor. Na začetku tega obdobja so bile državne družbene oblike omejene na vzhodno obrobje Sredozemlja, tam so dosegli tudi velik tehnološki in umetnostni napredek. V tisti čas nas popeljejo Železnodobne zgodbe s stičišča svetov.

Z izjemnim arheološkim gradivom iz naših krajev prikazujemo okoliščine, ob katerih se je večina teh pojavov – od zahtevnih metalurških tehnologij in zapletene umetnostne figuralike preko avtohtonih začetkov denarnega gospodarstva in razvoja lokalnih pisav – prenesla in samostojno razvila na ozemlju Slovenije.
Fotografija: Uroš Acman
Znamenita situla z Vač pri Litiji zaradi kakovostne izdelave prizorov in odlične ohranjenosti sodi med najlepše izdelke situlske umetnosti. Okrašena je s tremi pasovi – frizi, izpolnjenimi s človeškimi in živalskimi figurami. Prizore, ki se berejo kot zaporedje dogodkov, tolmačijo kot pripoved o pomembnih dejanjih in dogodkih iz življenja železnodobnega veljaka.

Katalog razstave

ŽELEZNODOBNE ZGODBE S STIČIŠČA SVETOV

Avtorja: Boštjan Laharnar, Peter Turk

Avtorica seznama razstavljenih predmetov: Vesna Svetličič
Avtor poglavja Keltski denar: Peter Kos

Uredniki: Polona Bitenc, Boštjan Laharnar, Peter Turk

2017, 223 str., 217 slik, 23,5 x 30 cm, ISBN: 978-961-6981-24-8.

Cena: 20 €.

Več ...

V Zgodbah s stičišča svetov so združene zgodbe posameznih zgodovinskih obdobij

 

 

Prijavite se na e-novice