SI
Huiquin Wang: Svilna potOd Marca Pola do Hallersteina
1. 10. 2018 do 15. 2. 2019

Huiquin Wang: Svilna pot

Od Marca Pola do Hallersteina

Huiquin Wang: Kitajska situla, 2018
Knjige Huiquin Wang
Ko razmišljamo o ogromnih prostranstvih, ki tako geografsko kot kulturno ločujejo Slovenijo in Kitajsko, se nam zdi, kot da gre za dva med seboj ločena svetova, razlike med njima pa so tolikšne, da jih je težko premostiti. Tisočletno cesarstvo in mlada država, človeško mravljišče in mala, butična država. To je svet, ki je za nas eksotičen, zelo drugačen. 

Seveda se zavedamo tudi stičnih točk, ki so vseprisotne v današnjem globaliziranem svetu, zaradi katerih vemo, da sta si obe deželi precej bližje, kot je to videti na zemljevidu.

Vendarle Kitajska ni tako daljna in neznana, kot se zdi na prvi pogled. Svilna pot, katere krak se je končal v Benetkah, je tudi na ozemlje sedanje Slovenije prinašala  čudovite tkanine in dragocene posode. Povezave so torej bile, pa čeprav so bile drugačne od današnjih.  

Razdalje med deželama, ki so fizične ali duhovne, lahko premostimo, in to na različne načine. Že v zgodovini so jih premoščali naši sonarodnjaki, med katerimi je gotovo najbolj znan astronom Hallerstein. Precej pozneje se je tam na svoji poti okoli sveta ustavila Alma Karlin in slikovito  opisala svoja doživetja. Artefakte s Kitajske so zbirali mnogi, največja in najbolj poznana pa je Skuškova zbirka, ki je danes v Slovenskem etnografskem muzeju. 

Najlažje pa se različni svetovi povežejo z umetnostjo. Slikarka Huiqin Wang je prav na ta način zavezala rdečo nit, ki povezuje naš svet z njenim. Pravzaprav sta danes njena oba svetova in prav ta preplet omogoča, da se jima najprej približamo, nato pa ju spoznamo v vseh njunih razlikah in podobnostih. 

Ustvarjanje Huiqin Wang, priznane umetnice tako na Kitajskem kot v Sloveniji,  sega na različna področja,  posebej pa je treba poudariti njeno delo avtorice in ilustratorke  treh knjig o Svilni poti, o astronomu Hallersteinu, slikarju Castiglioneju in Marcu Polu.  Več kot primerno je, da si ob razstavi Zlato kitajskih cesarjev lahko ogledamo tudi njena dela in tako povežemo obe kulturi, oba svetova.

Mateja Kos
 

 

Prijavite se na e-novice