SI
Maksimilijan SkalarČlovek mnogoterih talentov in vrlin
14. 2. 2019 do 31. 12. 2019

Maksimilijan Skalar

Človek mnogoterih talentov in vrlin

14. februar–31. december 2019, Metelkova
Gostujoča razstava Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož

S slikovno bogato razstavo obeležujemo 110. obletnico rojstva violinista, pedagoga in goslarja Maksimilijana Skalarja, ki je deloval v mnogih slovenskih krajih in drugod. Po koncu druge svetovne vojne v Ljubljani, Kopru, Kamniku in Trstu, v šestdesetih letih 20. stoletja pa tudi na Ptuju, kjer je med sedemletnim službovanjem zapustil vidno sled v glasbeni zgodovini tega mesta. Po Maksimilijanovi smrti je leta 1998 družina Skalar ptujskemu muzeju, ki skrbi za največjo zbirko historičnih glasbil v Sloveniji, darovala znatno število predmetov iz njegove zapuščine. 

Razstava Maksimilijana Skalarja prikazuje kot človeka mnogoterih talentov in vrlin. Obiskovalcem je predstavljena Skalarjeva goslarska delavnica, ki je delna rekonstrukcija delovne sobe v Kamniku, kjer je delal zadnja tri desetletja svojega življenja. Predmeti iz njegove delavnice nadvse nazorno predstavljajo goslarsko obrt, ki z izjemo Banovinske šole za glasbila v Ljubljani, ki je delovala med letoma 1932 in 1946, in prizadevanj posameznih goslarjev, pri nas ni doživela večjega razcveta. Goslarska delavnica mojstra Skalarja je edina razstavljena v slovenskih muzejih. Na ogled so še lok in dve violini mojstra Skalarja iz ptujskega obdobja, nastali leta 1968 in 1969, in prvi violončelo v njegovem opusu, ki ga je leta 1971 izdelal v Štanjelu na Krasu. Poleg Skalarjevih glasbil si obiskovalci lahko ogledajo še violo, ki jo je leta 1940 izdelal Avgust Ivančič. Družina tega goslarja je Maksimilijanu Skalarju nekaj časa nudila streho nad glavo, ko se je ta po koncu druge svetovne vojne iz Salzburga vrnil v Ljubljano. Prav tako pa je razstavljena tudi violina brez rebra iz leta 2007 še enega priznanega slovenskega goslarskega mojstra, in sicer Vilima Demšarja iz Ljubljane.
Ob odprtju razstave, ki bo v četrtek, 14. februarja 2019, ob 11. uri, bo urednica Tatjana Štefanič predstavila tudi zbornik Goslarstvo na Slovenskem, dogodek pa bosta z glasbenima točkama popestili gospe Anja Skalar Blažič in Monika Skalar.
Detajl goslarske delavnica Maksimilijana Skalarja
Znamka izdelovalca Maksimilijana Skalarja
Mladi Skalar pri delu v Beogradu
Naslovnica zbornika Goslarstvo na Slovenskem. Vse fotografije: arhiv Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož
 

 

Prijavite se na e-novice