SI
Najstarejše zgodbe s stičišča svetov
29. 11. 2019

Najstarejše zgodbe s stičišča svetov

Od 29. novembra 2019, Muzejska
Neandertalčeva piščal iz Divjih bab
Idol z Ljubljanskega barja
Bronasto bodalo z Iga
Zlata našitka z Bleda

Z Najstarejšimi zgodbami s stičišča svetov odstiramo najbolj oddaljeno in skrivnostno preteklost ozemlja Slovenije, ki jo izpričujejo arheološke najdbe od starejše kamene do bronaste dobe. Spoznali bomo življenje paleolitskih nomadskih lovcev in nabiralcev (neandertalcev in anatomsko modernih ljudi), spremljali bomo stalno poselitev ozemlja Slovenije in začetek pridelovalnega gospodarstva v mlajši kameni dobi, vstopili bomo v njihove naselbine – kolišča in gradišča – in sledili velikim spremembam, ki so jih prinesli bakreno- in bronastodobni metalurški dosežki.

Na ogled so najlepše in najdragocenejše najdbe iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije, od vrhunskih kamnitih in lončarskih izdelkov s kolišč Ljubljanskega barja do blejskih našitkov, najstarejših zlatih predmetov s slovenskega ozemlja: vsi dokazujejo, da so prebivalci na tem ozemlju že od pradavnine živeli na visoki kulturni ravni. Prav posebno mesto na novi razstavi pa zavzema najstarejše glasbilo na svetu, neandertalčeva piščal iz Divjih bab.

Z Najstarejšimi zgodbami zaključujemo novo stalno postavitev arheoloških zbirk v Narodnem muzeju Slovenije pod skupnim naslovom Zgodbe s stičišča svetov. Železnodobne, Rimske in Srednjeveške zgodbe smo odpirali postopoma od leta 2014. Kot vsako arheološko obdobje bomo tudi prazgodovino predstavili v strnjenem obrazstavnem katalogu v slovenski in angleški različici.


Katalog razstave

NAJSTAREJŠE ZGODBE S STIČIŠČA SVETOV

Avtorja: Peter Turk, Matija Turk

Avtorja seznama razstavljenih predmetov: Matija Turk, Vesna Svetličič
Uredniki: Polona Bitenc, Peter Turk, Matija Turk

2019, 254 str., 269 slik, 23,5 x 30 cm, ISBN: 978-961-6981-40-8.

Cena: 20 €.

Več ...

V Zgodbah s stičišča svetov so združene zgodbe posameznih zgodovinskih obdobij

 

 

Prijavite se na e-novice