SI
Izginjajoči svet – ohranimo naše morje
6. 2. 2020 do 21. 6. 2020

Izginjajoči svet – ohranimo naše morje

Razstava podmorskih fotografij

6. februar–22. april 2020, Metelkova

Razstava je podaljšana do 21. junija 2020.
Rdeča bodika. Fotografija: Ive Šoša.

Podvodni svet Jadrana iz dneva v dan hitreje izginja. Fotografije Iveta Šoše, poklicnega potapljača, podvodnega fotografa in zaljubljenca v morje in življenje v njem, so svojevrstno pričevanje časa in prizorov, ki jih v Jadranu skoraj ne moremo več posneti, ker, kot pravi avtor, smo morje preprosto ubili. Njegovi vse redkejši prebivalci končajo svojo pot veliko prezgodaj.

S fotografijami in besedili nas avtor želi opozoriti na vse manj življenja in lepote pod gladino. Spodbuja nas, da vsak naredi največ, kar lahko, da bi naše skupno Jadransko morje vendarle preživelo, da ga ohranimo.

Narodni muzej Slovenije in Prirodoslovni muzej Slovenije si z vodstvi po razstavi, različnimi strokovnimi predavanji in delavnicami za otroke prizadevata seznaniti javnost z različnimi človeškimi dejavnostmi v morju in opozoriti na skrb vzbujajoče stanje morja in življenja v njem. Z razstavo in spremljajočimi dejavnostmi se pridružujemo prizadevanju muzejev za čim boljše okoljsko stanje.

Prireditve ob razstavi

  • Četrtek, 6. februarja 2020, ob 18. uri: odprtje razstave

Predavanja


Udeležba na predavanjih je brezplačna
, obvezne so predhodne prijave (več pri opisu posameznih predavanj).

Vodeni ogledi

  • Sobota, 8. februarja 2020, ob 12. uri (slovenski kulturni praznik, brezplačno), vodi Renny Rovšnik, mag. etn. in kult. antr.
  • Nedelja, 16. februarja 2020, ob 16. uri, vodi Renny Rovšnik, mag. etn. in kult. antr.
  • Nedelja, 15. marca 2020, ob 16. uri, vodi Renny Rovšnik, mag. etn. in kult. antr.  – ODPOVEDANO
  • Nedelja, 19. aprila 2020, ob 16. uri, vodi Renny Rovšnik, mag. etn. in kult. antr. – ODPOVEDANO

Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila.

Naravoslovne delavnice

Avtorica delavnic je dr. Staša Tome, Prirodoslovni muzej Slovenije. Delavnice vodi Renny Rovšnik, mag. etn. in kult. antr.

Ujemi me! Družinska delavnica


Po ogledu razstave, na kateri bomo ob čudovitih fotografijah spoznavali različne morske prebivalce, bomo izdelali vsak svojo igrico Ujemi me!, s katero se bo doma lahko poigrala vsa družina.
Družinska delavnica je zasnovana za družine in za otroke od 5 do 12 let (če so otroci mlajši, je obvezna prisotnost odrasle osebe). Trajanje: 60 minut, cena: 4 € za otroka. Informacije in obvezne prijave na: arheozabava@nms.si ali 051 384 888. 

Barvite ribice. Delavnica za vrtce

Po ogledu razstave, na kateri bomo občudovali barve in oblike morskih živali, bomo izvedli gibalno igro in izdelali barvite ribice, rakce, morske želve …, s katerimi bodo otroci lahko uprizorili pravo morsko dogodivščino.
Delavnica je primerna za skupine z otroki od 3 do 5 let. Trajanje: 60 minut, cena: 4 € za udeleženca. Delavnice izvajamo ob četrtkih v času trajanja razstave, zagotovite si svoj termin! Informacije in prijave na: arheozabava@nms.si ali 051 384 888. 

Kdo živi pod morsko gladino? Delavnica za prvo in drugo triado OŠ

Otroci bodo ob fotografijah na razstavi spoznali nekaj zanimivih morskih prebivalcev. Ob zabavni igri BINGO bodo najprej utrdili pridobljeno znanje, potem pa izdelali magnetne figurice različnih morskih živali.
Trajanje: 60 minut, cena: 4 € za udeleženca. Delavnice izvajamo ob četrtkih v času trajanja razstave, zagotovite si svoj termin! Informacije in prijave na: arheozabava@nms.si ali 051 384 888.  
 

 

Prijavite se na e-novice