SI
Slovenska majolika
17. 7. 2020 do 31. 10. 2020

Slovenska majolika

17. julij–31. oktober 2020, Metelkova
Ročka za vino – majolika, izdelek ljubljanske tovarne Dekor, šestdeseta leta 20. stoletja. Hrani Narodni muzej Slovenije, fotografija Tomaž Lauko.
Ročka za vino – majolika (Gorenjcu meseca), ETI Svit, Kamnik, 1980–1990, beloprstena keramika. Hrani Medobčinski muzej Kamnik, fotografija Tomaž Lauko.

Majolika ima v slovenski tradiciji poseben status. Postala je tako rekoč mitološki predmet, tesno povezan s samobitnostjo slovenskega naroda. Kot simbol dobre in vesele družbe jo opevajo ljudske pesmi.

Marsikdo pozna ročke za vino – majolike, izdelke ljudskih lončarjev. Najbolj pa so znane tiste, ki jih je izdelovala keramična tovarna Svit Kamnik od začetka petdesetih let 20. stoletja do konca svojega obstoja leta 2008. Opremljene so z grbi mest, cvetličnimi aranžmaji ali voščili za pomembne življenjske obletnice in prelomnice, bile so priljubljeno darilo in okras domače kuhinje. Vendar pa ročk za vino – majolik niso izdelovali edini, mnoge nove motive in vzorce so tej tradicionalni obliki dodali v ljubljanski tovarni Dekor.


Zanimivost
Posebna oblika ročke za vino je ime dobila po keramični tehniki majolika, ta pa je poimenovana po španskem otoku Majorka. Tehniko so v 15. in 16. stoletju izpopolnili v Italiji, od koder izvira tudi ta oblika posode. 

Prireditve ob razstavi

Prireditve ob odprtju razstave ne bo.

Vodeni ogledi


Prikaz slikanja na kamniško majoliko

Slikanje na kamniško majoliko bo prikazala Irena Radej, zadnja vodja slikarske delavnice v tovarni keramike SVIT Kamnik.

  Sitotisk express: majolika

  Na delavnici se bomo seznanili s tehniko šablonskega sitotiska. Navdihovali se bomo pri poslikavah na ročkah za vino – majolikah in izbrane vzorce odtiskovali na tekstilne vrečke. Za sproščeno delo priporočamo udobna oblačila, ki prenesejo obarvanje. S seboj lahko prinesete tudi svoj kos bombažnega tekstila (majice, rute), ki bi ga radi potiskali.

  • Sobota, 26. septembra 2020, ob 11. uri
  • Sobota, 17. oktobra 2020, ob 11. uri – ODPOVEDANO

   Delavnico izvajata Meta Žvokelj in Igor Ravbar.
    Trajanje: 120 minut. Predznanje ni potrebno. Delavnica ni primerna za otroke. 
   Cena: 10 € za osebo. Znižana cena: 6 € za osebo (popust velja za upokojence, študente, brezposelne ter člane SMD in ICOM).
   Obvezne so predhodne prijave na e-naslov info@nms.si ali po telefonu 01/241 44 04 oz. 041 751 270. V muzeju je obvezna uporaba zaščitnih mask.

  Če bo na prireditvi več kot 10 udeležencev, vas bomo zaprosili za podatke (ime, priimek, naslov stalnega bivališča in telefonska številka – na podlagi Odloka o začasni splošni omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi v Republiki Sloveniji, Ur. l. RS, št. 92/2020 in 96/2020). Ravnajmo odgovorno in preprečimo širjenje covida-19!

  Galerija

  NMS = Narodni muzej Slovenije; MMK = Medobčinski muzej Kamnik.
  Fotografije: Tomaž Lauko.

  Video

  Intervju z gospo Marico Ftičarjevo

  Snemanje: Studio Anja Slapničar. 
  Intervju: Tatjana Hlačer, takratna  predsednica KUD Hiša keramike, zakaj pa ne majolka.

  Intervju z go. Marico Ftičarjevo je bil posnet septembra 2016, v času priprav za njeno razstavo Moje drage majolke.
  Razstava je bila na ogled v okviru cikla Keramika v izložbi od 6. septembra do 4. oktobra 2016 v Hiši keramike, Šutna 29, v Kamniku.

  Ob razstavi je izšel katalog

  SLOVENSKA MAJOLIKA
  SLOVENIAN MAJOLIKA

  Urednica: Saša Rudolf

  Avtorji: Saša Bučan, Mateja Kos, Marko Kumer, Irena Radej, Saša Rudolf in Zora Žbontar
  Avtorji kataloških enot: Saša Bučan, Andrej Dular, Mateja Kos in Marko Kumer


  2020, 235 str., 24,5 x 30 cm, ISBN 978-961-6981-45-3. 
  Vsa besedila so v slovenskem in angleškem jeziku. 
  Izdala Narodni muzej Slovenije in Medobčinski muzej Kamnik.

  Cena: 20 €.


  Razstavo smo pripravili v sodelovanju z Medobčinskim muzejem Kamnik.
   

   

  Prijavite se na e-novice