SI
30Razstava fotografij Srdjana Živulovića ob 30-letnici samostojnosti Slovenije
27. 5. 2021 do 18. 5. 2022

30

27. maj 2021–18. maj 2022, Metelkova

»Z razstavo svojih fotografij iz obdobja prelomnih zgodovinskih dogodkov pred tridesetimi leti bi rad pokazal predvsem to, da je bilo takrat dva milijona ljudi pri nas, na cesti, v vojni, ki so bili s srcem in dušo pri osamosvojitvi. To so bili junaki osamosvojitve. Vsi skupaj smo bili igralci na isti sceni. Ljudje, ki so bili anonimni in so še anonimni, so iz dneva v dan, iz meseca v mesec pomagali pri tem, da se je zgodila osamosvojitev. Vsi so jo imeli za svoj cilj. Jaz sem hotel tem ljudem dati priznanje brez posebne glorifikacije.

Če gledam na takratne dogodke, se mi zdi, da se je vse zgodilo v nekem splošnem pozitivnem razpoloženju, bilo je veliko pričakovanje nečesa boljšega. Vsi so bili za spremembe na bolje. In to, mislim, da se zrcali v mojih fotografijah iz tistega časa. Ta pozitivni naboj je ključen za to razstavo.«

Srdjan Živulović

Kratek film o razstavi

Srdjan Živulović

Srdjan Živulović leta 1991

S fotografijo ga je zbližal oče Dragan, ko mu je pri trinajstih letih za novo leto kupil prvi fotoaparat. Od takrat ga ni izpustil iz rok. Peš je hodil iz Šmartnega v Litijo k Foto Zofi oddajat filme v razvijanje.

Za izobraževanje si je najprej izbral srednjo šolo za elektrotehniko, vendar je po dobrega pol leta spoznal napako. Mama Hermina mu je svetovala poklic, ki ima veliko opraviti z ljudmi. Naslednje leto se je vpisal na srednjo fotografsko šolo in s pomočjo svoje mentorice, učiteljice in prijateljice Vladke Kobal, končal šolanje. Med šolanjem je hodil na prakso v fotooddelek Dela in tam se je dokončno »zastrupil« s fotoreporterstvom. Prvo fotografsko službo je dobil na Institutu za varilstvo, vendar je konce tedna preživljal na Delu.

Na kulturni karavani Cankarjevega doma je spoznal ženo Urško, ki mu od takrat stoji ob strani in mu pomeni neizčrpen vir ljubezni in navdiha.

Z velikimi očmi in veseljem se je leta 1985 zaposlil na Delu in tam pod mentorstvom Joca Žnidaršiča deloval do leta 1992.

Leta 1989 je prvič poslal fotografijo na natečaj Jugoslovanske fotografije leta, ki jo je organizirala agencija Tanjug, in zmagal. Fotografija z naslovom Delavski boj za kruh je takrat, na začetku razpada skupne države, in še dolgo potem kot ikona nekega časa burila duhove.

Na Delu si je izposloval, da je lahko hodil na območja, kjer se je iskrilo, od Kosova, Iraka, Turčije in Romunije do Izraela.

Zadnji dan slovenske vojne je vstopil v vrste agencije Reuters.

S kolegom Jožetom Suhadolnikom sta ustanovila Foto agencijo Bobo za podporo časopisu Republika. Z vestnim in načrtnim delom so ustvarili impresiven arhiv fotografij dogodkov pri postavljanju nove države. Fotografi agencije Bobo so postali uradni fotografi predsednika republike, predsednika vlade in zunanjega ministra in z njimi prepotovali svet.

Ugledni slovenski fotograf Srdjan Živulović spremlja aktualne dogodke vedno iz prvih fotografskih vrst in tako je bilo tudi ob begunskem valu v Sloveniji. Za fotografijo beguncev na nasipu pri Brežicah leta 2015 je s kolegi iz Reutersa prejel prestižno Pulitzerjevo nagrado.

Sponzor

Prireditve ob razstavi

Vodeni ogledi

 • Torek, 8. februarja 2022, med 11. in 12. uro: ogled z avtorjem fotografij Srdjanom Živulovićem (v okviru praznovanja slovenskega kulturnega praznika).
  Pridružite se kadar koli!

 • Nedelja, 13. junija 2021, ob 11. uriVodita avtor fotografij Srdjan Živulović in kustos razstave Iztok Premrov.
  Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila. Obvezne so predhodne prijave na e-naslov arheozabava@nms.si ali po telefonu 051 384 888. Prijave sprejemamo do petka, 11. junija 2021. Število mest je omejeno. V muzeju je obvezna uporaba zaščitnih mask.

 • Nedelja, 30. maja 2021, ob 11. uri: Muzejska premiera. Vodita avtor fotografij Srdjan Živulović in kustos razstave Iztok Premrov.
  Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila. Obvezne so predhodne prijave na e-naslov arheozabava@nms.si ali po telefonu 051 384 888. Število mest je omejeno. V muzeju je obvezna uporaba zaščitnih mask.

Poletna muzejska noč

 • Sobota, 19. junija 2021, od 19. do 21. ure: avtor razstave Srdjan Živulović bo na voljo za krajša vodstva in individualni pogovor o razstavljenih fotografijah.   

Odprtje razstave

 • Četrtek, 27. maja 2021, ob 12. uri, na spletni strani in na družbenih omrežjih YouTube in Facebook.

  Toplo vas vabimo tudi na ogled razstave v živo: od 12. do 14. ure bosta na razstavi prisotna avtor fotografij Srdjan Živulović in kustos razstave Iztok Premrov. V tem času bo ogled razstave brezplačen.

Ob razstavi je izšla publikacija

30

Razstava fotografij Srdjana Živulovića ob 30-letnici samostojnosti Slovenije
Photography exhibition by Srdjan Živulović commemorating the 30th anniversary of Slovenia's independence

2021, 24 str., 20,5 x 25,5 cm, broširano, ISBN 978-961-6981-48-4.
Cena: 5 €. 

Publikacija prinaša reprodukcijo vseh 36 fotografij z razstave in spremni esej kustosa razstave Iztoka Premrova. Besedilo je v slovenskem in angleškem jeziku.

 

 

Prijavite se na e-novice