SI
Ustvarjalnost je super hrana

Razstava na Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli

Narodni muzej Slovenije se letošnje poletje predstavlja tudi v okviru razstave Ustvarjalnost je super hrana, ki jo organizira Urad Republike Slovenije za intelektualno lastnino ob 30. obletnici svojega delovanja, 30 let samostojnosti države, predsedovanje Republike Slovenije Svetu Evropske unije in razglasitev Republike Slovenije kot evropske gastronomske regije 2021.

Na razstavi je področje intelektualne lastnine predstavljeno na nov in ustvarjalen način v povezavi in prepletu še z dvema širokima področjema, in sicer s kulturo oziroma kulturno dediščino in hrano oziroma gastronomijo.

Razstava želi poudariti, da je bila slovenska družba ves čas ustvarjalna in inovativna, ter hkrati navdušiti sedanje in prihodnje generacije za nadaljnji tovrstni razvoj.

Razstava je nastala v sodelovanju z več slovenskimi muzeji in institucijami (Tehniški muzej Slovenije, Muzej krščanstva na Slovenskem, Narodna galerija, Narodni muzej Slovenije, Prirodoslovni muzej Slovenije, Slovenski etnografski muzej, Slovenski šolski muzej, Združenjem SAZAS k. o., AIPA, k. o., Zvezo društev slovenskih filmskih ustvarjalcev, Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije, Rokodelskim centrom Ribnica, Odborom za označbo porekla idrijske čipke ter Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano).

Narodni muzej Slovenije se na razstavi predstavlja s šestimi plakati:
  • amfore,
  • namizno posodje,
  • posode in jedilni noži,
  • komplet vilic,
  • kositrno posodje in
  • kuharske knjige.

Avtorji besedil: dr. Janka Istenič, dr. Tomaž Nabergoj, Gašper Oitzl in Urša Pajk.
Fotografije: Tomaž Lauko.
 

 

Prijavite se na e-novice