SI
Vaš Plečnik
23. 9. 2022 do 8. 11. 2022

Vaš Plečnik


23. september–8. november 2022, Metelkova

Ob evropskem letu mladih, 150. obletnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika, 50. obletnici Konvencije o varovanju svetovne kulturne in naravne dediščine ter temi (Vz)trajnostna dediščina se osredotočamo na odnos mladih generacij do arhitektove zapuščine.

Študentje arhitekture so v okviru izbirnega predmeta Interpretacije dediščine na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani prikazali svoj pogled na ustvarjanje arhitekta Plečnika in njegovo zapuščino. Pri svojem delu so sodelovali s strokovnjaki Združenja ICOMOS. Raziskavo so razdelili v štiri vsebinske sklope: Plečnik in jaz – vizualni esej, Plečnik in študenti arhitekture danes, Tromostovje, Izbrana Plečnikova dela na Seznamu svetovne kulturne in naravne dediščine UNESCO ter Konvencija o varstvu svetovne kulturne in naravne dediščine.

Vodilno temo razstave Plečnik in jaz so pod mentorskim vodstvom študentov arhitekture  dopolnili dijaki dveh gradbenih šol: Srednje šole za gradbeništvo in varovanje okolja, Šolski center Celje, in Srednje gradbene šole in gimnazije Maribor. Celjski dijaki so se osredotočili na temo ponovne uporabe, mariborski dijaki pa so v središče postavili Plečnikov samostan s kapelo Srca Jezusovega v Mariboru.

Razstava je osrednja prireditev odprtja 32. Dnevov evropske kulturne dediščine (DEKD) in 10. Tedna kulturne dediščine (TKD) v Sloveniji.

 

 

Prijavite se na e-novice