SI
Topla svetloba narave
17. 11. 2022 do 18. 12. 2022

Topla svetloba narave

Regijska razstava koordinacije Osrednja Slovenija JSKD


17. november–18. december 2022, grad Snežnik

Letošnji tematski regijski razpis »Topla svetloba narave« obeležuje 150. obletnico rojstva slikarja Matije Jame, enega od velike četverice slovenskih impresionistov.

S časovnim zamikom (konec 19. in začetek 20. stoletja) se od francoskih umetnikov razlikujejo po tem, da se posvečajo pokrajini, ki ima intimen in celo simbolen pomen. Šolali so se v Münchnu, v zasebni šoli Antona Ažbeta, kjer se je šolal tudi znani Vasilij Kandinsky. Učili so se strogih kompozicijskih načel in slikarskih veščin.

Krajina kot slikarski motiv ponuja izredno široko paleto izraznih možnosti, še posebej, če je vključena tudi svetloba. Topla svetloba zahajajočega sonca, ki razkriva posebno teatralno osvetljavo z dolgimi kontrastnimi sencami, žarki, ki poudarijo oblike v tople barvne tone ali prodirajo skozi krošnje dreves, se pod nenavadnim kotom lomijo in dajejo oblikam drugačen simbolni pomen.

Avtorji likovnih del niso pokazali zgolj impresionistične odslikave narave, temveč so postavili lastno izkušnjo, vtis, v kontekst sodobnega časa, duha, ki interpretira impresijo narave na drugačen način, predvsem kot odsotnost človeka in vračanje k primarnemu. Drevo postane osrednja simbolika slik. S svojo mogočnostjo prevzame vlogo človeške figure, sonce pa je izvor energije, poduhovljenosti in mistike.

Na razstavi lahko vidimo različne avtorske pristope, izraznosti in osebna pojmovanja svetlobe ter odnos človeka do narave. Likovniki so v večini izbrali klasično slikarstvo s poudarkom na impresionističnem slogu slikanja z optičnim mešanjem barv, fotografske likovne rešitve so nekoliko bolj svobodne ter v duhu časa, kiparska dela pa so tokrat v skromnem obsegu.

Vendarle so likovniki ljubitelji s svojimi deli dokazali širok diapazon likovnih rešitev, nekateri posamezniki pa s svojo izredno kakovostjo izkazujejo, da z nenehnim raziskovanjem in s študijskim nadgrajevanjem lahko dosežejo zavidljive rezultate, ki so lahko dodaten motiv drugim, ki jim manjka motivacije ali pa šele vstopajo v področje likovnega ustvarjanja.

Mag. Nuša Lapajne Čurin, avtorica razpisa in razstave

Odprtje razstave

Odprtje razstave bo v četrtek, 17. novembra 2022, ob 18. uri na gradu Snežnik.
Na odprtju bodo tudi podelili plaketo Antona Ažbeta za leto 2021.
Prenesi vabilo (3.00 MB)
 

 

Prijavite se na e-novice