SI
Urbana razstava muzejskih plakatov ICOM SlovenijaMuzeji, trajnostni razvoj in dobro počutje
16. 5. 2023 do 29. 5. 2023

Urbana razstava muzejskih plakatov ICOM Slovenija

Muzeji, trajnostni razvoj in dobro počutje

Na ogled od 16. do 29. maja 2023, urbana razstava plakatov TAM-TAM na prostem 
V sodelovanju z ICOM Slovenija smo slovenski muzeji ob praznovanju Mednarodnega muzejskega dne tudi letos pripravili dvotedensko razstavo plakatov na prostem. Letošnja rdeča nit razstave, ki bodo dva tedna krasili prestolnico, je: muzeji, trajnostni razvoj in dobro počutje.

#IMD2023


Plakati muzejev so združeni tudi v spletni knjižici:

Narodni muzej Slovenije predstavlja

So vsi naravni materiali tudi najbolj trajnostni?

Pri delu z muzejskimi predmeti je zaradi varnosti tako muzejskih strokovnjakov kot predmetov nujna uporaba rokavic. Obstaja več tipov oz. materialov rokavic, v muzeju pa so najpogosteje v uporabi bombažne in nitrilne. Konservatorji-restavratorji pri svojem delu prisegamo na nitrilne rokavice, saj omogočajo najboljši oprijem, rokam se tesno prilegajo in se ob predmete ne zatikajo, zato so za rokovanje z muzejskimi predmeti najbolj varne. Poleg tega so za razliko od bombažnih rokavic odporne na kemikalije, s katerimi se srečujemo pri svojem delu. 

Analiza življenjskega cikla (Life Cycle Assessment, LCA), ki so jo izvedli v sklopu projekta Sustainability Tools in Culture Heritage, STiCH, je pokazala, da so v nasprotju s pričakovanji bombažne rokavice manj trajnostne od nitrilnih rokavic ali rokavic iz lateksa. Edina boljša izbira z vidika trajnosti so rokavice iz naravnega lateksa, ki pa so žal izjemno težko dosegljive. V raziskavi so pri izračunu LCA uporabili podatek, da muzejski delavec bombažne rokavice nosi štirikrat, preden jih opere, rokavice iz nitrila ali lateksa pa dvakrat, preden jih zavrže. Pri kvalitetnih nitrilnih rokavicah je realno situacija z vidika trajnosti še nekoliko ugodnejša, saj konservatorji-restavratorji običajno vsak par uporabimo več kot dvakrat.

Graf prikazuje ogljični odtis uporabe posamezne rokavice glede na material
Graf prikazuje ogljični odtis uporabe posamezne rokavice. Vir: Nitrile, Latex & Cotton Gloves. Comparing the Environmental Impacts. STiCH, Sustainability Tools in Cultural Heritage, 2022.
Na plakatu je fotografija muzejskega predmeta, ki ga držijo roke v nitrilnih rokavicah
Plakat Narodnega muzeja Slovenije. Avtorici plakata in besedila na spletni strani: dr. Eva Menart in mag. Nataša Nemeček; fotografija: Blaž Gutman; oblikovanje: Barbara Bogataj Kokalj.

Na plakatu je upodobljena kositrna ročka akvamanile (N 39852) iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije v obliki morske deklice, ki verjetno datira v čas okoli leta 1700. Podoben poznosrednjeveški primerek iz brona hranijo v Germanskem nacionalnem muzeju v Nürnbergu. Aquamanile (vrč s širokim ustjem) je srednjeveška figuralna posoda, ki so jo uporabljali za ceremonialne namene in čiščenje rok. Običajno so bili ti predmeti uliti iz brona. Med upodobitvami prevladujejo živalske, zlasti tiste z močno simboliko, kot je npr. lev.

Morska deklica je mitološko morsko bitje, ki je pogosto upodobljeno z glavo in telesom ženske in z ribjim repom pod pasom. Simbol morske deklice je tako spremenljiv kot morje samo. V nekaterih kulturah morska deklica pomeni življenje in plodnost v oceanu. V drugih uteleša uničujočo naravo vode, ki zvabi mornarje v smrt. Zaradi njenega močnega simbolnega pomena, je Evropska Unija projekt v katerem raziskujejo vpliv izločanja mikroplastike iz sintetičnih oblačil v odpadne vode in nato v morske ekosisteme poimenovala Življenje – Morske deklice / LIFE – MERMAIDS.

Vabilo na odprtje

Ob praznovanju Mednarodnega muzejskega dne 2023 vas prijazno vabimo na odprtje dveh razstav: skupne razstave plakatov držanih muzejev Slovenije in  Urbane razstave muzejskih plakatov ICOM Slovenija.

Slovesnost bo v četrtek, 18. maja 2023, ob 13. uri na Muzejski ploščadi Metelkova pred Narodnim muzejem Slovenije – Metelkova, Maistrova 1, Ljubljana.

Sodelovali bodo:

  • ddr. Mateja Kos Zabel, v. d. direktorice Narodnega muzeja Slovenije: uvodni pozdrav
  • dr. Gašper Troha, direktor Slovenskega gledališkega inštituta, bo odprl skupno razstavo plakatov državnih muzejev Slovenije Muzeji, trajnostni razvoj in dobro počutje
  • Jana Babšek, predsednica ICOM Slovenija, bo odprla Urbano razstavo muzejskih plakatov ICOM Slovenija
 

 

Prijavite se na e-novice