SI
Muzeji, trajnostni razvoj in dobro počutjeSkupna razstava plakatov državnih muzejev Slovenije
18. 5. 2023 do 20. 7. 2023

Muzeji, trajnostni razvoj in dobro počutje

Skupna razstava plakatov državnih muzejev Slovenije

Na ogled od 18. maja do 10. septembra 2023, Muzejska ploščad Metelkova, pred Narodnim muzejem Slovenije – Metelkova
Razstava je bila predčasno umaknjena s ploščadi zaradi vremenskih dejavnikov (na ogled do 20. 7. 2023).

Razstava plakatov pred Narodnim muzejem SLovenije - Metelkova
Pogled na razstavo (fotografija: Maja Kostric Grubišić, SEM)
Trinajst slovenskih državnih muzejev hrani več kot dva milijona in pol enot gradiva, kar je zakladnica, h kateri se moramo vedno znova vračati, jo odkrivati in jo uporabljati v novih kontekstih. Le tako bomo lahko stara spoznanja s pridom uporabili za to, da nam bo dobro danes in jutri.

Pri razstavi sodelujejo

 • Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova
 • Muzej krščanstva na Slovenskem
 • Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije
 • Muzej za arhitekturo in oblikovanje
 • Narodna galerija
 • Narodni muzej Slovenije
 • Prirodoslovni muzej Slovenije
 • Slovenska kinoteka in MSFI
 • Slovenski etnografski muzej
 • Slovenski gledališki inštitut
 • Slovenski šolski muzej in Muzej športa
 • Tehniški muzej Slovenije in Muzej pošte in telekomunikacij
 • Vojaški muzej slovenske vojske

Narodni muzej Slovenije predstavlja

Na plakatu je primer opisane teme: fotografija poslikanega krožnika oblikovalke Dane Pajnič Oražem, izdelala ga je tovarna fine keramike Dekor
Plakat Narodnega muzeja Slovenije
Narodni muzej Slovenije je v povezavi z letošnjo temo Muzeji, trajnostni razvoj in dobro počutje izbral predstavitev spletnega mesta Ceramics in Europe:

Spletno mesto
Ceramics in Europe je center znanja, mednarodnega sodelovanja in trženja za sodelujoče na področju keramičnega ustvarjanja. Pomemben del spletišča je baza keramičnih predmetov iz zbirk sodelujočih muzejev, značilnih motivov in arhivskih dokumentov, ki jo je zasnoval Narodni muzej Slovenije. Omogoča dostop do podatkov o dediščini, zagotavlja trajnost in ohranjanje tradicij oblikovanja keramike.

Vabilo na odprtje

Ob praznovanju Mednarodnega muzejskega dne 2023 vas prijazno vabimo na odprtje skupne razstave plakatov držanih muzejev Slovenije v četrtek, 18. maja 2023, ob 13. uri na Muzejsko ploščad Metelkova pred Narodni muzej Slovenije – Metelkova, Maistrova 1, Ljubljana. 

V uvodni besedi k razstavi je v imenu vseh muzejev dr. Gašper Troha, direktor Slovenskega gledališkega inštituta, zapisal:

»Izraz muzej etimološko izhaja iz grške besede mouseĩon, kar je pomenilo muzam posvečen kraj, višjo šolo za pesništvo, glasbo in druge umetnosti. Seveda pa stari Grki poiesis, temelja umetnosti, niso razumeli zgolj kot kreativnosti in ustvarjanja iz nič, pač pa tudi kot veščino izdelovanja in ustvarjanja.
Ena osrednjih nalog muzejev je prav ohranjanje tradicije, prenašanje starih znanj in spoznanj na vedno nove generacije. In prav to je lahko danes temelj trajnostnega razvoja. Smo se iz preteklosti kaj naučili ali smo le slepo zazrti vase in v naš napredek? Smo danes srečnejši in uspešnejši? Ob okoljskih katastrofah, psihičnih pritiskih in boleznih se zdi, da ne. Morda pa bi lahko prav iz muzejskega gradiva in starih spretnosti črpali nova spoznanja za prihodnost.
13 slovenskih državnih muzejev hrani več kot 2.500.000 enot gradiva, kar je zakladnica, h kateri se moramo vedno znova vračati, jo odkrivati in jo uporabljati v novih kontekstih. Le tako bomo lahko stara spoznanja s pridom uporabili za to, da nam bo dobro tudi danes in jutri.«

 

 

Prijavite se na e-novice