SI
Jure Engelsberger: Vitez med piramidamiRazstava ilustracij
2. 6. 2023 do 31. 8. 2023

Jure Engelsberger: Vitez med piramidami

Razstava ilustracij

2. junij–31. avgust 2023, Slovenski kulturni center Korotan, Albertgasse 48, Dunaj, Avstrija

Naslovnica slikanice z ilustracijo, kako Anton Lavrin pleza na piramido
Vesna Kamin Kajfež, Tomislav Kajfež: Vitez med piramidami. Anton Lavrin – naš prvi raziskovalec starega Egipta. Narodni muzej Slovenije, 2022
Na razstavi so predstavljene ilustracije Jureta Engelsbergerja, ki so nastale za dokumentarno slikanico Vitez med piramidami. Anton Lavrin – naš prvi raziskovalec starega Egipta (Narodni muzej Slovenije, 2022). 

Razstava 20 originalnih ilustracij v tehniki akvarela in tuša prinaša vpogled v življenje avstrijskega generalnega konzula v Egiptu Antona Lavrina (Vipava, 1789–Milano, 1869), o njegovi zbirateljski dejavnosti ter kako je v domovino pošiljal staroegipčanske predmete. Lavrin, rojak iz Vipave, je bil v Prešernovem času avstrijski diplomat v Egiptu. Postal je priznan zbiratelj egipčanskih starin in eden prvih raziskovalcev starodavne civilizacije ob Nilu. Prizadeval si je, da bi tudi rojaki na Kranjskem imeli staroegipčanske spomenike in se tako seznanili s takrat skrivnostno deželo piramid in faraonov.

Odprtje razstave

Odprtje razstave ilustracij bo v petek, 2. junija 2023, ob 19. uri v Slovenskem kulturnem centru Korotan, Albertgasse 48, Dunaj, Avstrija. 
Skozi razstavo nas bosta popeljala avtor ilustracij Jure Engelsberger in Vesna Kamin Kajfež, soavtorica slikanice in kuratorka razstave.

Sledilo bo poimenovanje sobe v Hotelu Korotan po Antonu Lavrinu ter predstavitev knjige za otroke Vitez med piramidami. Anton Lavrin – naš prvi raziskovalec starega Egipta (Narodni muzej Slovenije, 2022) avtorjev Vesne Kamin Kajfež in Tomislava Kajfeža.

Vabljeni!

Več o avtorjih in pretekli razstavi v Narodnem muzeju Slovenije

 

 

Prijavite se na e-novice