SI
Slovensko modernistično stekloModernistično steklo na Slovenskem odlikuje skladnost uporabnosti in estetike. Ta se kaže v preprostih, geometrijskih, čistih linijah in odsotnosti okrasa.
9. 3. 2017 do 1. 10. 2017

Umetnost za vsakdan

Modernistično steklo na Slovenskem odlikuje skladnost uporabnosti in estetike. Ta se kaže v preprostih, geometrijskih, čistih linijah in odsotnosti okrasa.
 
V obdobju med petdesetimi leti in začetkom osemdesetih let 20. stoletja so slovenski oblikovalci postavili temelje za visoko kakovost izdelkov, inovativnost in modnost oblik ter se tako popolnoma enakovredno vključili v evropske in svetovne trende oblikovanja stekla. Večina izdelkov je nastala v Steklarni Hrastnik, Steklarni Boris Kidrič (Rogaška Slatina) in Steklarski šoli iz Rogaške Slatine. Oblikovanje stekla v petdesetih in šestdesetih letih sledi modernistični paradigmi, ki je v slovenskem okolju pripomogla k vzpostavljanju standardov kakovostnega bivalnega okolja, funkcionalne in ekonomične stanovanjske opreme ter uporabnih predmetov.
 
Za primerjavo – in kot ponazoritev dolge tradicije oblikovanja stekla na Slovenskem – razstavljamo tudi nekatere pomembne predmete iz časa od 16. stoletja do danes, ki so nastali na ozemlju današnje Slovenije ali drugje v Evropi in pomenijo pomembne prelomnice v oblikovanju stekla. Na ogled bo tudi izbor izdelkov pomembnejših steklarn, ki so delovale ali še delujejo na ozemlju današnje Slovenije.

Ob razstavi je izšel tudi katalog. Oblikovala ga je umetnica Tanja Lažetić, ki je aprila 2017 prejela priznanje Riharda Jakopiča - najvišje državno priznanje na področju likovne umetnosti.

Razstava je spremna prireditev BIO 25.

Dogodki ob razstavi

Galerija

 

 

Prijavite se na e-novice