SI
Dr. Janez DrnovšekRazstava in spominski simpozij
ob 10. obletnici smrti dr. Janeza Drnovška
23. 2. 2018 do 5. 5. 2018

Razstava ob 10. obletnici smrti dr. Janeza Drnovška

Na ogled tudi v od 2. aprila do 10. maja 2019 v Muzeju narodne osvoboditve Maribor; spremljajoča razstava karikatur Franca Jurija pa v Univerzitetni knjižnici Maribor
Fotografija: Srdjan Živulović/BOBO

Dr. Janez Drnovšek, državnik in svetovljan, je s svojo molčečo karizmo, vztrajnostjo, preprostostjo in pogumom zaznamoval Slovenijo in svet. Bil je drugačen od večine politikov, trdno je verjel v tisto, kar je prav, in to tudi živel. V družbi je pustil neizbrisen pečat, saj je stremel k preseganju strankarskih nasprotij in zagovarjal zavzemanje za pravičnejši svet.

Februarja letos mineva 10 let od smrti velikega državnika dr. Janeza Drnovška. Razstava v Narodnem muzeju Slovenije celovito predstavlja njegovo osebnost. Zajema tri obdobja delovanja, ki so zaznamovala njegovo življenjsko pot: obdobje predsedovanja SFRJ; obdobje štirih vlad dr. Drnovška, ko je bila Slovenija ena uspešnejših držav v Evropi – v tistem času je Slovenija tudi izpolnila pogoje za priključitev Evropski uniji in zvezi Nato; in obdobje, ko je bil dr. Drnovšek predsednik Republike Slovenije.

Častni pokrovitelj razstave in spominskega simpozija ob 10. obletnici smrti dr. Janeza Drnovška je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Dogodki ob razstavi

 • Nedelja, 22. aprila 2018, ob 11. uri
  Vodeni ogled razstave, vodi Tomislav Kajfež.
  Vstopnina po ceniku, za udeležbo ni doplačila.

 • Nedelja, 11. marca 2018, ob 11. uri
  Muzejska premiera: Dr. Janez Drnovšek. Vodeni ogled s soavtorjem razstave. Vodi mag. Darko Knez.
  Vstopnina po ceniku, za udeležbo ni doplačila.

 • Petek, 23. februarja 2018, ob 10. uri
  Spominski simpozij ob 10. obletnici smrti dr. Janeza Drnovška

 • Četrtek, 22. februarja 2018, ob 18.30
  Mir in dobro. Dobrodelna dražba predmetov iz zapuščine dr. Janeza Drnovška
  Izkupiček dražbe je namenjen Štipendijskemu skladu dr. Janeza Drnovška pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije – ZPMS, s katerim bo ZPMS mladostnikom iz socialno manj spodbudnih okolij pomagala na poti do izobrazbe na izbrani poklicni srednji šoli in tako pripomogla k uresničitvi njihovih ciljev.

 • Četrtek, 22. februarja 2018, ob 18. uri
  Odprtje razstave

Virtualni sprehod po razstavi

 

 

Prijavite se na e-novice