SI
Lužiški cikliUmetniška razstava Karla Vouka je posvečena Lužiškim Srbom.
5. 4. 2017 do 25. 4. 2017
Danes odprto
MuzejskaZaprto
MetelkovaZaprto
Grad SnežnikZaprto
Blejski gradZaprto
Ad PirumZaprto

Umetniška razstava Karla Vouka je posvečena Lužiškim Srbom. Povezana je z otroškim spominom avtorja na slike in risbe mojstra Měrćina Nowak-Njechorńskega, saj so prav njegove ilustracije Karla Vouka leta 2011 pripeljale v Lužico in nastala sta pričujoča likovna cikla Satkula (2014) ter Schwarzwasser/Čornica (2015). Umetnik se sooča s perečo problematiko rudarskih dnevnih kopov, ki ogrožajo jezik in kulturo Lužiških Srbov.Po potoku Satkula poimenovani cikel obsega 25 fotografij, ki nas opozarjajo, kaj sledi pretirani industrializaciji, in postavljajo vprašanja o odnosu večinskega naroda do manjšin. Nemška ustava Lužiškim Srbom sicer jamči vrsto pravic, a jih novejša politična praksa ne upošteva. Oži njihov življenjski prostor, njihove vasi in cerkve podirajo, šege in navade tonejo v pozabo, ker jih ljudje – ki so bili po razlastitvi primorani zapustiti domovino – v novih okoliščinah ne morejo ohranjati. Po izgubi domov in kulture sledi izguba jezika, velikost lužiškosrbskega naroda upada iz roda v rod.

Cikel Schwarzwasser/Čornica je kombinacija C-printov in risb oglja na papirju. Čornica se nanaša na pripoved lužiškega pisatelja Jurija Kocha in na potok, ki ne najde poti do morja, saj se njegov tok konča v umetnem jezeru, posledici dnevnega kopa. Slike v spodnjih dveh tretjinah prikazujejo črno vodo, v zgornji tretjini pa variirajo avtorjeve skice lužiške krajine in risbe fragmentarnih pokrajin, narejene na podlagi satelitskih posnetkov, ki so nastali zaradi nevarnosti drsečih tal zaprtega področja.

Razstava je na ogled v sklopu 15. Koroških kulturnih dni v Ljubljani, ki jih prireja Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva.

O umetniku

Karl Vouk se je rodil leta 1958 v Celovcu. Po maturi na Zvezni gimnaziji za Slovence v Celovcu je na Dunaju študiral arhitekturo na Tehniški univerzi in slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti. Leta 1986 je pridobil naziv magistra arhitekture. Kot svobodni umetnik živi in dela v Rinkolah pri Pliberku.
Danes odprto
MuzejskaZaprto
MetelkovaZaprto
Grad SnežnikZaprto
Blejski gradZaprto
Ad PirumZaprto
 

 

Prijavite se na e-novice