SI
Lužiški cikliUmetniška razstava Karla Vouka je posvečena Lužiškim Srbom.
5. 4. 2017 do 25. 4. 2017

Umetniška razstava Karla Vouka je posvečena Lužiškim Srbom. Povezana je z otroškim spominom avtorja na slike in risbe mojstra Měrćina Nowak-Njechorńskega, saj so prav njegove ilustracije Karla Vouka leta 2011 pripeljale v Lužico in nastala sta pričujoča likovna cikla Satkula (2014) ter Schwarzwasser/Čornica (2015). Umetnik se sooča s perečo problematiko rudarskih dnevnih kopov, ki ogrožajo jezik in kulturo Lužiških Srbov.Po potoku Satkula poimenovani cikel obsega 25 fotografij, ki nas opozarjajo, kaj sledi pretirani industrializaciji, in postavljajo vprašanja o odnosu večinskega naroda do manjšin. Nemška ustava Lužiškim Srbom sicer jamči vrsto pravic, a jih novejša politična praksa ne upošteva. Oži njihov življenjski prostor, njihove vasi in cerkve podirajo, šege in navade tonejo v pozabo, ker jih ljudje – ki so bili po razlastitvi primorani zapustiti domovino – v novih okoliščinah ne morejo ohranjati. Po izgubi domov in kulture sledi izguba jezika, velikost lužiškosrbskega naroda upada iz roda v rod.

Cikel Schwarzwasser/Čornica je kombinacija C-printov in risb oglja na papirju. Čornica se nanaša na pripoved lužiškega pisatelja Jurija Kocha in na potok, ki ne najde poti do morja, saj se njegov tok konča v umetnem jezeru, posledici dnevnega kopa. Slike v spodnjih dveh tretjinah prikazujejo črno vodo, v zgornji tretjini pa variirajo avtorjeve skice lužiške krajine in risbe fragmentarnih pokrajin, narejene na podlagi satelitskih posnetkov, ki so nastali zaradi nevarnosti drsečih tal zaprtega področja.

Razstava je na ogled v sklopu 15. Koroških kulturnih dni v Ljubljani, ki jih prireja Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva.

O umetniku

Karl Vouk se je rodil leta 1958 v Celovcu. Po maturi na Zvezni gimnaziji za Slovence v Celovcu je na Dunaju študiral arhitekturo na Tehniški univerzi in slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti. Leta 1986 je pridobil naziv magistra arhitekture. Kot svobodni umetnik živi in dela v Rinkolah pri Pliberku.
 

 

Prijavite se na e-novice