SI
PohištvoPokrajinski muzej Ptuj Ormož hrani eno izmed treh najpomembnejših zbirk plemiškega in meščanskega pohištva v Sloveniji.
6. 10. 2015 do 27. 11. 2017

Veščine in skrivnosti mizarskih mojstrov

Pokrajinski muzej Ptuj Ormož hrani eno izmed treh najpomembnejših zbirk plemiškega in meščanskega pohištva v Sloveniji. Zbirka šteje več kot sedemsto kosov iz različnih stilnih obdobij, predvsem iz 18. in 19. stoletja. Pohištvo večidel izvira iz plemiške zapuščine grofov Herbersteinov.

Didaktično zasnovana razstava predstavlja izjemno ptujsko zbirko pohištva iz nekoliko drugačnega zornega kota. Ponazarja različne postopke izdelave pohištvenih kosov oziroma posameznih detajlov in obiskovalcem približuje raznovrstne krasilne tehnike ter površinske obdelave, ki so jih mizarski mojstri uporabljali v preteklosti.

Pohištveni kosi s ptujskega gradu nas s svojimi domiselnimi oblikami in izbranim okrasjem opozarjajo na danes premalo cenjeno mizarsko ustvarjanje. Obiskovalci vseh starosti bodo ob ogledu razstave uživali ob odkrivanju veščin in skrivnosti mizarskih mojstrov, s spremljajočim razstavnim katalogom pa je vsaj delno poskrbljeno, da ne bodo potonile v pozabo.

Avtor razstave, restavratorsko-konservatorski svetovalec, specialist za pohištvo mag. Boštjan Roškar iz Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož je za dragocen prispevek k ohranjanju pohištvene dediščine na Slovenskem prejel priznanje Mirka Šubica za leto 2015, ki ga podeljuje Društvo restavratorjev Slovenije.

 

 

Prijavite se na e-novice