SI
Podari glasbilo muzeju in ga zapiši v zgodovinoZbiralna akcija Podari glasbilo muzeju in ga zapiši v zgodovino je zaključena in veseli smo vašega odziva: do sedaj smo v dar prejeli 21, v pregled pa kar 48 glasbil.
18. 6. 2016 do 30. 4. 2017

Podari glasbilo muzeju in ga zapiši v zgodovino

Zbiralna akcija Podari glasbilo muzeju in ga zapiši v zgodovino je zaključena in veseli smo vašega odziva: do sedaj smo v dar prejeli 21, v pregled pa kar 48 glasbil. Opravili smo tudi 7 strokovnih ekspertiz.

Glasbila, ki smo jih prevzeli v hrambo, so že olepšale roke konservatorjev-restavratorjev in nekatera izmed njih predstavljamo na manjši razstavi.

Najnovejša pridobitev: pianino Bojana Adamiča

Bojan Adamič, slovenski skladatelj, dirigent in aranžer je napisal je več kot 200 skladb za slovenske in tuje filme. Njegova dela pa obsegajo vse glasbene zvrsti: od resne, komorne in folklorne do samospevov, šansonov, popevk, lahke orkestralne glasbe, scenske glasbe za gledališča in opero, lutkovne predstave, radijske in otroške igre, Veseli tobogan in druge. Napisal je tudi muzikal Sneguljčica, priredbe za mnoge pihalne orkestre pa tudi vrsto aranžmajev in priredb lastnih in tujih pesmi za plesni in simfonični orkester ter za jazzovske in zabavne ansamble. Pri svojem delu se je opiral na ljudsko izročilo. Dobil je vrsto nagrad, med njimi tudi tri zlate nagrade za filmsko glasbo v Pulj, nagrado JRT za scensko glasbo, Prešernovo nagrado za ustvarjalni opus v filmu in zabavni glasbi leta 1979 in Ježkovo nagrado za zabavno glasbo 1990 ter leta 1992 nagrado viktor za življenjsko delo. Bojan Adamič je bil tudi izvrsten pianist, izvedel je mnogo samostojnih koncertov in koncertov s simfoničnim orkestrom.

Pianino je Narodnemu muzeju Slovenije podarila njegova družina.

 

 

Prijavite se na e-novice