SI
Belo zlato in zlata vredna mala črna
20. 1. 2016 do 6. 3. 2016

Belo zlato in zlata vredna mala črna

Foto: Peter Giodani

Mala črna obleka (little black dress ali la petite robe noire) je preprosta črna obleka brez posebnega okrasja, primerna za najrazličnejše priložnosti. Je ena redkih legendarnih kosov ženske garderobe, ki ni nikoli iz mode.  

Študentke oblikovanja oblačil Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani so pod mentorstvom prof. Almire Sadar oblikovale kolekcijo sodobnih malih črnih oblek, ki so nastale z reciklažo črne preje, ki jo je podaril Narodni muzej Slovenije. Pri oblikovanju in izdelavi oblačil so uporabile različne ročne in strojne tekstilne tehnike: pletenje, kvačkanje, tkanje, strojno šivanje čipke, prepletanje, vezenje … 

Povezava z razstavo Belo zlato. Porcelan iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije

Črna preja, ki je bila uporabljena za postavitev razstave Belo zlato. Porcelan iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije, je študentkam pomenila oblikovalski izziv in jim omogočila izvedbo projekta, ki simbolno povezuje obe razstavi.

Scenografijo razstave Belo zlato. Porcelan iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije avtorjev Vida Zabela in Barbare Žunkovič je namreč sestavljala konstrukcija iz medeninastih okvirjev, med katerimi je bila napeta črna nit. Tako so nastali prosojni zidovi, ki so razmejevali posamezna poglavja razstave.  

Povezava niti s keramiko ima korenine v enem od zgodnjih načinov okraševanja keramike, pri katerem so z odtiskovanjem vrvice v svežo glino ustvarili zanimivo teksturo, tako imenovano vrvičasto keramiko. Primer takega okraševanja je koliščarska keramika z ljubljanskega Barja.

Črna nit in njena vloga v oblikovanju keramike (in seveda tudi pri oblikovanju tekstila) je skupna značilnost obeh razstav. Del razstavne opreme je tako dobil novo funkcijo, iz gradbenega elementa se je prelevil v oblačila in na novo zaživel, namesto da bi končal v smeteh.

Več o razstavi Belo zlato

 

 

Prijavite se na e-novice