SI
Identity Dress 2015Kreativni eksperiment IDENTITY DRESS odkriva možnosti oblikovalskega izražanja, ko je to omejeno s striktno definirano formo.
20. 11. 2015 do 10. 1. 2016

Mednarodna razstava modnega oblikovanja

Foto: Jože Svetičič
Kreativni eksperiment IDENTITY DRESS odkriva možnosti oblikovalskega izražanja, ko je to omejeno s striktno definirano formo. Že tretje leto zapored postavlja izziv mednarodnemu naboru izrazito ekspresivnih domačih in tujih modnih ustvarjalcev. Vsak sodelujoči oblikovalec, naj bo mladi up ali pa uveljavljeno ime, na podlagi istega kroja ustvari obleko, ki ga označuje. 

Idejni vodji in kuratorja projekta sta Eric Maj Potočnik in Matjaž Plošinjak.

Obleka že tretjič na piedestalu kot odraz identitete ustvarjalca

Idejni vodji in kuratorja projekta, Eric Maj Potočnik in Matjaž Plošinjak, dogajanje v slovenski prestolnici vnovič bogatita z eno izmed vplivnejših vsebin z modnim predznakom v regiji. Na podlagi vselej enakega osnovnega kroja se je tudi tokrat vsak izmed enaindvajsetih k izzivu vabljenih oblikovalcev soočil z nalogo izdelati obleko, ki odraža njegovo osebnost.

»Zamisel se je porodila v želji po odmiku od ustaljenih, z modo povezanih formatov – kot matrica za ustvarjalni eksces, ki oblikovalce za trenutek osvobodi vsakršnih misli na prodajno osredotočeno strategijo vsakdana. Vnaprej določena forma služi kot okvir ali nepopisan list, izdelana obleka pa simbolizira nanj zapisano zgodbo posameznika. V očeh sodelujočih je IDENTITY DRESS ventil za sproščanje kreative. Leto za letom prepoznavnost projekta raste, posledično pa tudi interes k izzivu vabljenih ustvarjalk in ustvarjalcev. Pri izboru se odločava za posameznike z močnim pripovednim izrazom – naj bo govora o uveljavljenih imenih ali pa mladih upih, za katere je projekt ena prvih mednarodnih izkušenj. Takšen pristop obenem omogoči medsebojno mreženje in tke nove vezi na kariernem in osebnem nivoju. Med sodelujočimi prevladujejo modni oblikovalci, pred izziv pa postavimo tudi kakšnega kostumografa ali celo oblikovalca dodatkov,« pojasnjuje Eric Maj Potočnik, avtor koncepta.

Po dveh letih vključevanja v festivalsko dogajanje Meseca oblikovanja Ljubljana se letos IDENTITY DRESS predstavlja samostojno, v atriju Narodnega muzeja Slovenije.   

Spletna platforma IDENTITY DRESS: identitydress.com 

Spremljevalna modna razstava

V hodniku, ki obdaja muzejski atrij, je na ogled tudi spremljevalna modna razstava I feel the Dress. 

 

 

Prijavite se na e-novice