SI
Portreti Ivana Cankarjaiz zbirk Narodnega muzeja Slovenije
10. 5. 2018 do 31. 3. 2019

Portreti Ivana Cankarja iz zbirk Narodnega muzeja Slovenije

Na priložnostni razstavi, ki smo jo odprli 10. maja 2018 – prav na rojstni dan velikega modernista, virtuoza slovenske umetniške besede Ivana Cankarja – predstavljamo pestro paleto njegovih portretov iz muzejske zakladnice. Razstavljenih je blizu 40 eksponatov: nekaj primerkov v umetniških tehnikah (risbe, grafični odtisi, satirični portreti in karikature) in še več fotografskih portretov. Raje kakor pred slikarskim stojalom se je namreč mojster literarne pripovedi ustavil pred fotografskim objektivom. 

Ob reprezentančnih portretih, ki jih je posnel ateljejski fotograf Avgust Berthold, so na ogled tudi bolj razpoloženjski posnetki ljubiteljskega fotografa Frana Vesela. Posebna dragocenost so njegovi izvirni negativi na steklenih ploščah iz prvih dveh desetletij 20. stoletja. Predstavljene so tudi satirične upodobitve in karikature, delo slikarja, risarja in ilustratorja Hinka Smrekarja, pa lesorezi Mihe Maleša, ki jih je izdelal posthumno po fotografskih portretih, in še kaj. Številni eksponati so na ogled prvič.
 
Fotografija: Fran Vesel, Portret Ivana Cankarja, 1915, pozitiv iz negativa na steklu, hrani Grafični kabinet Narodnega muzeja Slovenije.
 

 

Prijavite se na e-novice