SI
Nastajanje spominskega kovanca ob 100. obletnici ustanovitve Univerze v Ljubljani
14. 11. 2019 do 16. 11. 2019

Nastajanje spominskega kovanca ob 100. obletnici ustanovitve Univerze v Ljubljani

14.–16. november 2019, Mala galerija Banke Slovenije
Spominski kovanec za leto 2019: 100. obletnica ustanovitve Univerze v Ljubljani. Oblikovanje: Daniela Vidmar Podboj in Tomaž Podboj.
Spominski kovanec za leto 2019: 100. obletnica ustanovitve Univerze v Ljubljani. Oblikovanje: Daniela Vidmar Podboj in Tomaž Podboj.
V Banki Slovenije od osamosvojitve naprej skrbijo za izdajo slovenskih priložnostnih kovancev – najprej tolarskih in nato evrskih. Na zbirateljskih in spominskih kovancih praviloma vsako leto obeležijo različne politične, zgodovinske, znanstvene, kulturne, športne, humanitarne ali druge dogodke, ki so splošnega pomena za Slovenijo ali imajo širši mednarodni pomen. 

Numizmatična dejavnost je pomemben element kulturne dediščine in grajenja slovenske nacionalne identitete. Na priložnostnih kovancih so tako obeležili pomembne dogodke, kot so 100. obletnica konca 1. svetovne vojne in majniške deklaracije, 25. obletnica osamosvojitve Slovenije, 10. obletnica uvedbe evra, 500. obletnica prvega slovenskega tiskanega besedila in mnoge druge. Med pomembnimi zgodovinskimi osebnostmi so na evrokovance med drugim nakovali podobe Barbare Celjske, Primoža Trubarja in Valentina Vodnika.

25. novembra 2019 prihajajo v obtok in prodajo spominski kovanec za 2 evra in zbirke evrskih kovancev z letnico 2019. Dogodek, obeležen na tokratnem spominskem kovancu, je 100. obletnica ustanovitve Univerze v Ljubljani. Ta je namreč začela delovati 3. decembra 1919, nekaj mesecev po izglasovanju Zakona o Univerzi kraljestva Slovencev, Hrvatov in Srbov. Z njeno ustanovitvijo je bil omogočen lažji dostop do študija slovenskim študentom, ki po razpadu habsburške monarhije na avstrijskih univerzah sicer niso smeli več študirati, in izpolnjen prvi pogoj za razvoj slovenske znanosti.

Razstavo so pripravili sodelavci Narodnega muzeja Slovenije in Banke Slovenije.
Avtorica razstave: dr. Alenka Miškec, Narodni muzej Slovenije.

Mala galerija Banke Slovenije

Banka Slovenije ima dolgoletno tradicijo sodelovanja s ključnimi kulturnimi ustanovami v državi. Že sredi minulega stoletja je namreč del svojih prostorov v najožjem središču mesta namenila razstavnemu salonu, ki so ga daljnega leta 1952 poimenovali Mala galerija. Namenjen je bil manjšim, a skrbno izbranim razstavam domačih in tujih likovnih ustvarjalcev.
Letos so v Banki Slovenije obnovili dolgoletno tradicijo in prostore Male galerije vrnili njihovemu osnovnemu namenu. V sodelovanju z Univerzo v Ljubljani so tako pripravili že pet razstav, na katerih so se s svojimi deli predstavljali mladi umetniki. Pričujoča numizmatična razstava pa je plod sodelovanja z Narodnim muzejem Slovenije.


Razstava je brezplačno na ogled v Mali galeriji Banke Slovenije na Slovenski cesti 35 v Ljubljani od četrtka do sobote, 14.– 16. novembra 2019, med 11. in 19. uro.

Dogodek ob razstavi

Četrtek, 14. novembra 2019, od 14. do 16. ure: Okrogla miza Numizmatika – kamenček v mozaiku grajenja nacionalne identitete
 

 

Prijavite se na e-novice