SI
Prvi kralji EvropeFirst Royals of Europe
5. 4. 2024 do 19. 1. 2025

Prvi kralji Evrope

First Royals of Europe

Gostovanje predmetov iz Narodnega muzeja Slovenije na razstavi Prvi kralji Evrope (First Royals of Europe)
5. april 2024–19. januar 2025, Kanadski zgodovinski muzej (Canadian Museum of History), Gatineau, Quebec, Kanada

Zlat naglavni okras, ki ga je za razstavo prispeval Zgodovinski muzej Bolgarije iz Sofije, so avtorji izbrali za podobo razstave (fotografija: Ádám Vágó, © Field Museum, Chicago, ZDA)

V  Kanadskem zgodovinskem muzeju (Canadian Museum of History), v Gatienauju/Quebec, Kanada, je na ogled obsežna razstava Prvi kralji Evrope (First Royals of Europe), ki prikazuje vzpon prazgodovinskih skupnosti od prvih naselbin do vladarskih družb železne dobe na evropskih tleh. Na ogled je več kot 700 predmetov, starih od 2.500 do 8.000 let, med katerimi so tudi dragocenosti iz Narodnega muzeja Slovenije. Razstava sicer združuje 26 muzejev iz 11 držav jugovzhodne Evrope.

Razstava prikazuje nakit, orožje, orodje, ritualne skulpture in druge predmete. Posamezni sklopi so razporejeni kronološko in pokrivajo obdobja ob neolitika do železne dobe na ozemlju sodelujočih držav (Slovenija, Albanija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Hrvaška, Madžarska, Kosovo, Črna Gora, Severna Makedonija, Romunija in Srbija).

Ta sijajna razstava nas spominja, da je prav jugovzhodna Evropa prostor najstarejše človekove stalne poselitve v Evropi že konec 7. tisočletja pr. n. št., obenem pa prostor, v katerem so se od 5. tisočletja pr. n. št. naprej kot prve na evropskih tleh oblikovale najstarejše vladarske družbe, vse do najstarejših državnih oblik in konec koncev helenistične civilizacije v 4. in 3. stoletju pr. n. št.

Prispevek Narodnega muzeja Slovenije k veliki razstavi o prvih evropskih vladarjih odraža pomen našega prostora v pozni bronasti dobi, ko je s pomembnimi zakladi, kakršen je tisti iz Dragomlja, soustvarjal zapleteno evropsko metalurško proizvodno in izmenjalno mrežo. Z njo so vzdrževali tesne stike z osrednjim in vzhodnim Sredozemljem kot središčem tedanje visoke civilizacije, obenem pa so domače in sosednje regije oskrbovali z bakrom in bronom kot najpomembnejšima dejavnikoma tedanje izmenjave. V starejši železni dobi so se tudi na ozemlju Slovenije razvila pomembna središča evropske elite, ki so z izjemnimi izdelki, kot so kompleksno izdelane steklene jagode iz Podzemlja, bronasta dvogrebenasta čelada z Magdalenske gore in figuralna situla iz Valične vasi, izkazovale svoj visok status. 

Ingoti iz Dragomlja, ogrlica iz Podzemlja, čelada z Magdalenske gore in situla iz Valične vasi so v vitrinah v ugledni družbi prestižnih predmetov iz Hrvaške, Bosne, Srbije, Bolgarije in Albanije.

Razstavna postavitev sledi najnovejšim dognanjem muzeologije. Predmeti so postavljeni v scene, ki ponazarjajo načine uporabe orodja, orožja, posodja in okrasja, spremljajo jih zanimiva pomagala, ki temeljijo na sodobnih tehnologijah, a na nevsiljiv in privlačen način. Ob razstavi so izšli katalog, znanstvena monografija in vodnik, obiskovalci pa v muzejski trgovini lahko izbirajo med številnimi čudovitimi izdelki.

Depo bakrenih polizdelkov je bil zakopan v Dragomlju, naselbini iz pozne bronaste dobe. Za razliko od velike večine sočasnih najdb, ki so bile odložene obredno, se zdi, da ti predmeti pričajo o livarski dejavnosti. 1100–900 pr. n. št., baker, hrani Narodni muzej Slovenije (fotografija: Tomaž Lauko).
Ogrlica iz 98 steklenih jagod različnih oblik je bila pridana v grob premožne ženske v Podzemlju, enem najpomembnejših halštatskih središč jugovzhodne Slovenije. 600–400 pr. n. št., steklo, hrani Narodni muzej Slovenije (fotografija: Tomaž Lauko).
Dvogrebenasta čelada je bila grobni pridatek bojevnika z Magdalenske gore, ene najpomembnejših poznohalštatskih naselbin v osrednji Sloveniji. 600–400 pr. n. št., bron, hrani Narodni muzej Slovenije (fotografija: Tomaž Lauko).
Na bronasti situli iz Valične vasi je upodobljen sprevod jelenov, najprestižnejših lovnih živali. 400–300 pr. n. št., bron, hrani Narodni muzej Slovenije (fotografija: Tomaž Lauko).

Razstava je bila na ogled najprej v Chicagu, ZDA:

Častna omemba za Prve kralje Evrope v Belfastu na Irskem

Na otvoritveni slovesnosti 29. konference Evropskega združenja arheologov, ki je med 30. 8. in 2. 9. 2023 potekala v Belfastu na Severnem Irskem, so razglasili prejemnike priznanj za dosežke na področju arheološke dediščine (European Archaeological Heritage Prize). Vsako leto jih podeljuje Evropsko združenje arheologov. Več o nagradi preberite tukaj.
 

 

Prijavite se na e-novice