SI
Kristus Kralj

Kristus Kralj

17. maj–5. september 2024, Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož, Grajska pristava Ormož, Grajski trg 1, Ormož 
Fotografija treh razpel iz kovine, dva sta zgolj Kristusova kipca z razpetimi rokami, tretji pa je na okrašenem razpelu.
Limoški križi

Na razstavi bodo predstavljeni štirje ohranjeni primerki t. i. limoških križev iz 13. stoletja z območja današnje Slovenije.

Limoški križi

Limoški križ je izraz za tip križev, ki so jih izdelovali v delavnicah v Limogesu na jugozahodu Francije. Tam je bilo že v zgodnjem srednjem veku, od 6. stoletja dalje, pomembno zlatarsko središče, v 12. in 13. stoletju pa je bil Limoges eno najpomembnejših središč proizvodnje emajliranih predmetov v Evropi. Limoški izdelki so bili zelo priljubljeni in na začetku 13. stoletja so se hitro širili po vsej Evropi. Poleg kakovosti limoških izdelkov je k njihovi distribuciji pripomogla tudi geografska lega tega središča, saj je Limoges ob romarski poti, ki vodi iz Pariza v Santiago de Compostela.

Na začetku 13. stoletja so po zgledu limoških delavnic tovrstne križe začeli izdelovati tudi drugod. Nekaj takšnih delavnic je bilo zagotovo tudi v srednjeevropskem prostoru.

Križani s kraljevsko krono na glavi kot Kristus Kralj (Christus Regnans) ikonografsko prestoluje s križa. Takšne križane so umeščali na procesijske križe, oltarne križe, platnice knjig ali na relikviarije oziroma so jih lahko prilagali imenitnejšim pokojnikom v grob.

Limoški križi na Slovenskem

Na slovenskem ozemlju poznamo štiri primerke križanih, ki tipsko ustrezajo križanim iz limoških delavnic oziroma delavnic, ki so nastale pod njihovim vplivom. Križ s križanim iz Lokve na Krasu (s konca 12. ali začetka 13. stoletja) je najstarejši med slovenskimi primerki. Drugi trije križani, z Vrzdenca pri Horjulu, iz Kopra in Breginja, so izdelani v prvi polovici 13. stoletja, so brez križa in likovno skoraj enaki.

Limoško razpelo iz Lokve na Krasu je edini nedvomni izdelek limoških delavnic na Slovenskem: izdelano je izjemno kakovostno in ima dobro vidne najmanjše detajle. Za preostale tri, manjše in bolj preprosto izdelane, domnevamo, da gre za nekoliko poznejše izdelke lokalnih delavnic iz srednjeevropskega območja, ki so nastale pod vplivom Limogesa. Križana z Vrzdenca in iz Breginja izvirata morda celo iz istega kalupa.

Domnevamo, da je tovrstnih predmetov na našem ozemlju še več, predvsem v zasebni lasti.

Razpelo iz Lokve na Krasu. Limoges, okoli 1200, bakrena pločevina, jamičasti emajl, ognjena pozlata, 12,1 x 21,9 cm. Hrani Župnija Lokev na Krasu.
Križani z Vrzdenca pri Horjulu. Neznana (podonavska?) delavnica, 13. stoletje, medenina, 11,4 x 8,8 cm. Hrani Narodni muzej Slovenije.
Križani iz Breginja. Neznana (podonavska?) delavnica, 13. stoletje, medenina; 11,4 x 6,1 cm. Hrani Tolminski muzej.

Vodnik po razstavi Kristus Kralj

Uredniki: Darko Knez, Miha Mlinar, Miran Pflaum

2021, 20,5 x 25,5 cm, mehka vezava, 40 str., ISBN 978-961-6981-56-9
Jezik: angleški, slovenski
Cena: 5 €

Pretekla gostovanja

  • Splošna knjižnica Ljutomer – Muzej, 27. marec–15. maj 2024
  • Tolminski muzej, 5. oktober 2023–24. marec 2024
  • Muzej krščanstva na Slovenskem v Stični, 1. junij–24. september 2023


Prva postavitev razstave je bila v Narodnem muzeju Slovenije.

 

 

Prijavite se na e-novice