SI
Kristus Kralj
8. 2. 2022 do 31. 8. 2022

Kristus Kralj

8. februar–30. junij 2022, Metelkova
Podaljšano do 31. avgusta 2022

Na razstavi in v spremni knjižici predstavljamo limoške križe in njim sorodne lokalno izdelane primerke z območja današnje Slovenije.

Limoški križi

Limoški križ je izraz za tip križev, ki so jih izdelovali v delavnicah v Limogesu na jugozahodu Francije. Tam je bilo že v zgodnjem srednjem veku, od 6. stoletja dalje, pomembno zlatarsko središče, v 12. in 13. stoletju pa je bil Limoges eno najpomembnejših središč proizvodnje emajliranih predmetov v Evropi. Limoški izdelki so bili zelo priljubljeni in na začetku 13. stoletja so se hitro širili po vsej Evropi. Poleg kakovosti limoških izdelkov je k njihovi distribuciji pripomogla tudi geografska lega tega središča, saj je Limoges ob romarski poti, ki vodi iz Pariza v Santiago de Compostela.

Na začetku 13. stoletja so po zgledu limoških delavnic tovrstne križe začeli izdelovati tudi drugod. Nekaj takšnih delavnic je bilo zagotovo tudi v srednjeevropskem prostoru.

Križani s kraljevsko krono na glavi kot Kristus Kralj (Christus Regnans) ikonografsko prestoluje s križa. Takšne križane so umeščali na procesijske križe, oltarne križe, platnice knjig ali na relikviarije oziroma so jih lahko prilagali imenitnejšim pokojnikom v grob.

Limoški križi na Slovenskem

Na slovenskem ozemlju poznamo štiri primerke križanih, ki tipsko ustrezajo križanim iz limoških delavnic oziroma delavnic, ki so nastale pod njihovim vplivom. Križ s križanim iz Lokve na Krasu (s konca 12. ali začetka 13. stoletja) je najstarejši med slovenskimi primerki. Drugi trije križani, z Vrzdenca pri Horjulu, iz Kopra in Breginja, so izdelani v prvi polovici 13. stoletja, so brez križa in likovno skoraj enaki.

Limoško razpelo iz Lokve na Krasu je edini nedvomni izdelek limoških delavnic na Slovenskem: izdelano je izjemno kakovostno in ima dobro vidne najmanjše detajle. Za preostale tri, manjše in bolj preprosto izdelane, domnevamo, da gre za nekoliko poznejše izdelke lokalnih delavnic iz srednjeevropskega območja, ki so nastale pod vplivom Limogesa. Križana z Vrzdenca in iz Breginja izvirata morda celo iz istega kalupa.

Domnevamo, da je tovrstnih predmetov na našem ozemlju še več, predvsem v zasebni lasti.

Razpelo iz Lokve na Krasu. Limoges, okoli 1200, bakrena pločevina, jamičasti emajl, ognjena pozlata, 12,1 x 21,9 cm. Hrani Župnija Lokev na Krasu.
Križani z Vrzdenca pri Horjulu. Neznana (podonavska?) delavnica, 13. stoletje, medenina, 11,4 x 8,8 cm. Hrani Narodni muzej Slovenije.
Križani iz Breginja. Neznana (podonavska?) delavnica, 13. stoletje, medenina; 11,4 x 6,1 cm. Hrani Tolminski muzej.

Prireditve ob razstavi

Predavanja

Delavnice

Vodeni ogledi

  • Torek, 8. februarja 2022, ob 16. uri: vodeni ogled z avtorji razstave (v okviru praznovanja slovenskega kulturnega praznika)
    Število udeležencev je omejeno, obvezne prijave na info@nms.si ali 051 253 781.

Odprtje razstave

Torek, 8. februarja 2022, ob 12. uri: Odprtje razstave (v okviru praznovanja slovenskega kulturnega praznika)
Število obiskovalcev je omejeno, obvezne prijave na info@nms.si ali 051 253 781.

Vodnik po razstavi Kristus Kralj

Uredniki: Darko Knez, Miha Mlinar, Miran Pflaum

2021, 20,5 x 25,5 cm, mehka vezava, 40 str., ISBN 978-961-6981-56-9
Jezik: angleški, slovenski
Cena: 5 €

 

 

Prijavite se na e-novice