SI
Trenutki v časuRazstava državnih muzejev Slovenije 2021
20. 5. 2021 do 1. 9. 2021

Trenutki v času

Razstava državnih muzejev Slovenije 2021

20. maj–1. september 2021, Muzejska ploščad Metelkova
Fotografija: Blaž Verbič, Slovenski etnografski muzej
Fotografija: Blaž Verbič, Slovenski etnografski muzej
Fotografija: Blaž Verbič, Slovenski etnografski muzej
V letu, ko obeležujemo 30 let samostojnosti Slovenije, so se slovenski državni muzeji ponovno povezali na panojski razstavi, letos pod naslovom Trenutki v času. Razstava bo na ogled na muzejski ploščadi Metelkova od 20. maja pa vse do septembra 2021. Na razstavi se predstavlja 13 državnih muzejev, vsak s svojim posebnim dogodkom, prelomnico ali vrhuncem v zadnjih 30-ih letih, ki je posamezen muzej posebej zaznamoval ali na katerega je muzej še posebej ponosen.
V Narodnem muzeju Slovenije izpostavljamo odkritje najstarejšega glasbila na svetu
Leta 1995 so arheologi v jami Divje babe blizu Cerknega odkrili nenavadno najdbo: del stegnenice mladiča jamskega medveda z vzdolžno poravnanimi luknjami. Na videz je spominjala na piščal, a glede na stratigrafsko lego so jo izdelali že neandertalci. Predano delo raziskovalcev je prineslo številne dokaze v prid razumevanju, da je revolucionarna najdba glasbilo s presenetljivim melodijskim razponom in ohranjenim rezilnim robom (ostankom ustnika), prilagojeno glasbeniku desničarju. Predmeta torej ni naluknjala zver, pač so ga izdelale vešče neandertalske roke.
Kot je v uvodni besedi razstave zapisala mag. Mojca Jan Zoran, direktorica SLOGI, je »30 let doba, ko sodobnost postane tradicija, sedanjost dediščina, jutri včeraj. Pred 30 leti se je rodila samostojna Slovenija in danes je bil za mnoge odmaknjen v mikavno prihodnost, muzeji smo bili 30 let mlajši … 30 let – celotno življenje, obdobje rasti in razvoja, trenutek zrelosti, lahko zgolj utrinek v trajanju … Občutje časa je relativno, saj državni muzeji v letu, ko praznujemo 30. rojstni dan države, praznujemo 200-letnico rojstva prvega muzeja na Slovenskem. Zato je za nas teh 30 let obdobje zorenja ter trenutek, ko se zazremo nazaj in pogledamo naprej. Na razstavi, ki smo jo pripravili slovenski državni muzeji, izpostavljamo trenutke, ki so bistveno zaznamovali naših zadnjih 30 let. Zaradi njih smo rasli, se razvijali, postajali samozavestnejši in dostopnejši. Z njimi smo širili in ohranjali spomin preteklosti za nas, za naše starše in zanamce. V muzejih domuje dediščina. In ta dediščina je porok za samozavestno prihodnost posameznika in skupnosti.«

Pri razstavi sodelujejo:
 
Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova 
Muzej krščanstva na Slovenskem 
Muzej novejše zgodovine Slovenije 
Muzej za arhitekturo in oblikovanje 
Narodna galerija 
Narodni muzej Slovenije 
Prirodoslovni muzej Slovenije 
Slovenska kinoteka 
Slovenski etnografski muzej 
Vojaški muzej Slovenske vojske 
Slovenski gledališki inštitut – Gledališki muzej 
Slovenski šolski muzej 
Tehniški muzej Slovenije
 

 

Prijavite se na e-novice