SI
Spomin Slovenije
24. 10. 2023 do 3. 12. 2023

Spomin Slovenije

Slovenska nacionalna lista UNESCO Spomin sveta

Na ogled od 24. oktobra do 3. decembra 2023, Muzejska

Dva kustosa pri mizi pregledujeta rokopisno dediščino
Priprave na razstavo Spomin Slovenije v knjižnici Narodnega muzeja Slovenije (foto: V. Špeh, arhiv Narodnega muzeja Slovenije)
Velika listina v latinskem jeziku, s pečatom
Dunajska univerzitetna diploma z dne 27. marca 1828, s katero je Prešeren postal doktor prava. Hrani jo knjižnica Narodnega muzeja Slovenije (foto: B. Gutman, arhiv Narodnega muzeja Slovenije)

Deset najimenitnejših: pisni in dokumentarni pomniki slovenske kulture in zgodovine

Zaradi občutljivosti gradiva bo razstava na ogled le en mesec!

Dragocena dokumentarna dediščina, ki je bila leta 2022 uvrščena na slovensko Nacionalno listo UNESCO Spomin sveta, je z izvirniki na ogled v Narodnem muzeju Slovenije. Med njimi so serija listin grofov Celjskih, Prešernova zapuščina, Herbarijska knjiga Janeza Krstnika Flysserja in Taboriščni tarok Borisa Kobeta. 

Ne zamudite enkratne priložnosti in si v živo oglejte najdragocenejši kartografski dokument, ki ga hranimo na območju današnje Slovenije: v sam vrh svetovne kartografije sodi Piranski kodeks De summa totius orbis iz 16. stoletja, delo znamenitega kartografa Pietra Coppa, Izoljana beneškega rodu, avtorja številnih kartografskih mojstrovin. Po dolgih dvaindvajsetih letih je spet na ogled za široko publiko!

Spomin sveta

Unescov program Spomin sveta (Memory of the World) je prvenstveno namenjen popularizaciji pisne dediščine in avdiovizualnih zapisov (filmov, fotografij, zemljevidov itd.), ki jih hranijo arhivi, muzeji, knjižnice in druge ustanove z vsega sveta. Sestavlja ga več registrov, najbolj poznan je mednarodni, saj vsebuje najpomembnejše pisne in druge dokumentarne pomnike človeštva. Slovenija ima trenutno na tem prestižnem seznamu vpisan Codex Suprasliensis (Supraseljski rokopis). Posamične dele rokopisa iz 10. stoletja, ki velja za najstarejši ohranjeni pisni dokument v slovanskem jeziku, poleg Narodne in univerzitetne knjižnice hranijo še na Poljskem in v Rusiji.

Leta 2020 je bil v Sloveniji ustanovljen Nacionalni odbor za Unescov program Spomin sveta in dve leti pozneje smo Slovenci na nacionalno listo uvrstili prvih deset vpisov najbolj prepoznavnih dokumentarnih zbirk. Izbrani dokumenti imajo trajen pomen in neprecenljivo vrednost, njihovo uničenje ali izguba bi pomenila nepopravljivo škodo za nas in naše zanamce.

Skupni projekt arhivov, knjižnic in muzejev

Pri razstavi Spomin Slovenije: Slovenska nacionalna lista – UNESCO Spomin sveta sodeluje več ustanov, ki hranijo bogato dokumentarno dediščino. Poleg Narodnega muzeja Slovenije so to:

 • Arhiv Republike Slovenije,
 • Narodna in univerzitetna knjižnica,
 • Zgodovinski arhiv na Ptuju,
 • Frančiškanski samostan Novo mesto,
 • Javni gospodarski zavod za protokolarne storitve Republike Slovenije, grad Brdo, 
 • Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran,
 • Prirodoslovni muzej Slovenije,
 • Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije.


Najimenitnejših deset z znakom UNESCO Spomin sveta:

 • Serija listin grofov Celjskih, 1262–1456,
 • Korespondenca Primoža Trubarja in drugih protestantskih piscev, 2. polovica 16. stoletja,
 • Ptujski mestni statut, 1513,
 • Stiški rokopis, okoli leta 1428,
 • Prešernova zapuščina, prva polovica 19. stoletja,
 • Knjižnica Frančiškanskega samostana Novo mesto, 1469–1800,
 • Biblija Jurija Dalmatina, 1584,
 • Pietro Coppo, Piranski kodeks De summa totius orbis, 1524–1526,
 • Herbarijska knjiga Janeza Krstnika Flysserja, 1696,
 • Taboriščni tarok Borisa Kobeta, 1945.


Avtorska skupina: dr. Alenka Miškec (koordinatorica razstavnega projekta, Narodni muzej Slovenije), dr. Bojana Rogelj Škafar (Slovenski etnografski muzej), Helena Janežič (Narodna in univerzitetna knjižnica), dr. Aleksander Žižek (Zgodovinski arhiv Celje), Urša Pajk, Matej Hreščak, dr. Andreja Breznik, Maja Bahar, Petra Grom, Veronika Špeh (vsi Narodni muzej Slovenije).

Obvestilo
Razstavljeno gradivo je izredno občutljivo in zahteva posebne pogoje hrambe, tudi temnejše razstavne prostore. Obiskovalci boste ob vhodu na razstavo prejeli LED svetilko, s katero bo vaš ogled lahko potekal nemoteno.
Hvala za razumevanje.

Naslovnica kataloga s fotografijo odprte dragocene stare knjige

Katalog

Spomin Slovenije. Slovenska nacionalna lista – UNESCO Spomin sveta

Uredil Tomaž Miško. 23 str., 21 x 25 cm, ISBN 978-961-6638-46-3, Ljubljana 2023.
Brezplačno.

Prireditve ob razstavi

Ta veseli dan kulture: nedelja, 3. decembra 2023

 • 11.00  Spomin Slovenije. Slovenska nacionalna lista UNESCO Spomin Sveta, vodeni ogled s soavtorico razstave dr. Alenko Miškec
  Predstavitev dragocene dokumentarne dediščine, ki je bila leta 2022 uvrščena na slovensko Nacionalno listo UNESCO Spomin sveta, in ogled najimenitnejših deset izvirnikov, med katerimi so serija listin grofov Celjskih, Prešernova zapuščina, Herbarijska knjiga Janeza Krstnika Flysserja in Taboriščni tarok Borisa Kobeta.*
 • 11.00–12.00  Ličen zapis, kaligrafski podpis, delavnica za otroke in družine
  Po navdihu dragocenih dokumentov in rokopisov znanih slovenskih piscev, predstavljenih na razstavi Spomin Slovenije, se bomo tudi mi lotili urjenja prstkov v lepopisu in izdelali prav posebne knjižne kazalke.*
 • 17.00  Spomin Slovenije. Slovenska nacionalna lista UNESCO Spomin Sveta, vodeni ogled s soavtorjem razstave Matejem Hreščakom
  Predstavitev dragocene dokumentarne dediščine, ki je bila leta 2022 uvrščena na slovensko Nacionalno listo UNESCO Spomin sveta, in ogled najimenitnejših deset izvirnikov, med katerimi so serija listin grofov Celjskih, Prešernova zapuščina, Herbarijska knjiga Janeza Krstnika Flysserja in Taboriščni tarok Borisa Kobeta.*

*Število mest je omejeno. Udeležbo na posamezni dejavnosti si lahko zagotovite z brezplačno rezervacijo po telefonu 01/241 44 39 ali po e-pošti arheozabava@nms.si. Rezervacije sprejemamo do zasedbe prostih mest. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete v muzejski trgovini na dan dogodka najpozneje 15 minut pred začetkom vodenega ogleda oz. delavnice. 

Predavanja

Knjigoveška delavnica

 • 11., 12., 18. in 19. novembra 2023 (štiridnevna delavnica, dva zaporedna konca tedna): Od papirja do knjige, knjigoveška delavnica za vse knjigoljubce

Odprtje razstave

Vodeni ogledi

Za vodeni ogled se lahko dogovorite po telefonu ali po e-pošti: 
 Vstopnina in vodstvo se obračunata po ceniku.

Ponudba za šole

Veččutni vodeni ogled razstave

Trajanje: 45 minut, cena: 4 € za udeleženca.
Za veččutni vodeni ogled se lahko dogovorite po telefonu ali po e-pošti: 
 

 

Prijavite se na e-novice