SI
Ko zapoje kovinaTisočletja metalurgije na Slovenskem
10. 12. 2019 do 30. 8. 2020

Ko zapoje kovina

Tisočletja metalurgije na Slovenskem

10. decembra 2019–3. maja 2020, podaljšana do 30. avgusta 2020, Muzejska

Pridobivanje in obdelovanje kovin ima v slovenskem prostoru zelo razgibano zgodovino. Korenine tega bogatega izročila segajo pet tisočletij v preteklost, vse v čas koliščarjev na Ljubljanskem barju. Metalurške dejavnosti so sčasoma prerasle v eno najpomembnejših in tudi najprodornejših gospodarskih panog na Slovenskem. Tako navsezadnje velja še danes, kot dokazuje njihov delež v državnem proračunu, mednarodno prepoznavnih izdelkih domače industrije, prelomnih tehničnih inovacijah in raziskovalnih dosežkih.

Da bi opozorili na v javnosti pogosto prezrto vlogo metalurgije, smo ob 100-letnici Univerze v Ljubljani združili moči sodelavci Narodnega muzeja Slovenije in Oddelka za materiale in metalurgijo Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Z razstavnim projektom Ko zapoje kovina opozarjamo na bogato, a preslabo znano tehniško dediščino, ki jo v Narodnem muzeju Slovenije sistematično zbiramo že tako rekoč dve stoletji obstoja naše ustanove. Hkrati pa predstavljamo tudi vrhunsko znanje, zbrano pod okriljem Univerze v Ljubljani, kjer se je metalurgija uveljavila kot ena najstarejših študijskih smeri. Barvito razstavno postavitev nadgrajujemo z vzorčnimi izdelki vodilnih slovenskih podjetij, ki se na mednarodnem tržišču uspešno kosajo z ostro konkurenco – denimo v avtomobilski industriji in celo vesoljskih tehnologijah.

Avtor naslovne fotografije: Jaka Ivanc

Priznanje za odlično slovensko oblikovanje Brumen

Razstava Ko zapoje kovina se je uvrstila na 10. bienale slovenskega oblikovanja Brumen. Bienale predstavlja izbor najboljšega slovenskega oblikovanja na področju vidnih sporočil v preteklih dveh letih. 

Razstava je bila postavljena v pokritem atriju Narodnega muzeja Slovenije, ki je prostor z močnim značajem klasične arhitekture. Da bi jo prilagodila temi o metalurgiji in razstavi omogočila, da prevlada razstavni prostor, se je oblikovalka Sanja Jurca Avci s sodelavcem Tomažem Budkovičem odločila za uporabo visokih razstavnih elementov. S tem je poudarila civilizacijski pomen metalurgije za razvoj človeka. Razstavna grafika, ki jo je oblikovala Dolores Gerbec, se zgleduje po konstruktivizmu in industrijski estetiki.

Prireditve ob razstavi

Metalurški dan

Torek, 25. avgusta 2020, od 9. do 18. ure

Zadnji avgustovski torek je posvečen metalurgiji! Celodnevni niz prireditev ob izteku razstave Ko zapoje kovina prinaša poslastice za vse okuse in generacije: od prikazov taljenja železove rude na starodoben način, prikazov umetnostnega ulivanja in umetnostnega kovanja, razstave izdelkov umetnostnega varjenja pa do predavanj, vodenih ogledov razstave Ko zapoje kovina in glasbenih nastopov.

Udeležba na vseh prireditvah v okviru Metalurškega dne je brezplačna. Vstop na razstavo Ko zapoje kovina je ta dan prost.

Pretekle prireditve

Predavanja

Udeležba na predavanjih je brezplačna, obvezne so predhodne prijave (več pri opisu posameznih predavanj). Ogled razstave je mogoč z nakupom muzejske vstopnice. 

Vodeni ogledi

  • Nedelja, 9. februarja 2020, ob 11. uri, vodi Aleksander Učakar, dipl. inženir materialov in metalurgije
  • Nedelja, 16. februarja 2020, ob 11. uri, vodi Matic Predalič, študent materialov in metalurgije
  • Sobota, 20. junija 2020, ob 22. uri: Poletna muzejska noč
  • Nedelja, 19. julija 2020, ob 11. uri, vodi Blaž Žerjav Jereb, študent materialov in metalurgije
  • Nedelja, 23. avgusta 2020, ob 11. uri, vodi Aleksander Učakar, dipl. inženir materialov in metalurgije

Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila. Obvezne predhodne prijave sprejemamo na e-naslov info@nms.si ali po telefonu 041 751 270. Uporaba zaščitnih mask je obvezna. 

Program za šolske skupine

Galerija

Fotografije: Blaž Gutman, Nejc Pavlič, Tomaž Lauko, Tomaž Lazar.

Dragi obiskovalci,

z namenom preprečevanje širjenja koronavirusne bolezni covid-19 je onemogočena uporaba interaktivnih pripomočkov na razstavi. Prosimo vas, da upoštevate navodila in tako poskrbite za zdravje vas samih, vaših bližnjih in tudi nas.

Virtualni ogled

Veseli smo, da vas lahko na ogled razstave povabimo tudi od doma! Med virtualnim sprehodom si lahko ogledate tudi vse vsebine, ki so bile dostopne na interaktivnih pripomočkih pred njihovim umikom zaradi preprečevanja širjenja covida-19. 
Avtor vizualizacije: Boštjan Burger.

Kratki filmi

NEMO-HD slovenski mikrosatelit

Metalurgija prahov

Reciklaža baterij

Tovarna aluminijevih proizvodov

SIJ – Slovenska industrija jekla

Tovarna aluminija

Oglas na TV Slovenija

Produkcija: RTV Slovenija.

Ob razstavi je izšla znanstvena monografija

KO ZAPOJE KOVINA. Tisočletja metalurgije na Slovenskem
THE SONG OF METAL. Millenia of Metallurgy in Slovenia


Glavni in odgovorni uredniki: Jernej Kotar, Tomaž Lazar, Peter Fajfar

2019, 379 str., 196 slik, 39 preglednic, 24,5 x 30,5 cm, trda vezava, ISBN 978-961-6981-42-2.
Vsa besedila so v slovenskem in angleškem jeziku.

Cena: 45 €.

Več ...

V sodelovanju z

Sponzorji

 

 

Prijavite se na e-novice