SI
Lovska obleka kneza Karla Turjaškega iz KočevjaKnezova obleka, ki je osrednji predmet razstave, je enaka predpisani delovni obleki njegovih gozdarjev, gozdnih čuvajev in lovcev...
30. 5. 2015 do 10. 10. 2016
Danes odprto
MuzejskaZaprto
MetelkovaZaprto
Grad SnežnikZaprto
Blejski gradZaprto
Ad Pirum09:00 - 22:00

Lovska obleka kneza Karla Turjaškega iz Kočevja

Razstava je na ogled od 20. oktobra do 19. novembra 2016 v Pokrajinskem muzeju Kočevje.

Kočevsko-snežniški gozdovi s svojo izjemno raznovrstnostjo flore in favne sodijo med najlepše v Evropi. Prvi so bili stoletja med drugim v lasti različnih vej ene izmed osrednjih plemiških družin na Slovenskem, Turjaških (Auerspergov), druge pa je v sredini 19. stoletja kupila saška knežja družina Schönburg-Waldenburg. Družili so jih skupni lovi in 25. junija leta 1898 so cesarju Francu Jožefu kot predstavniki kranjskih lovcev na Dunaju skupaj čestitali ob petdeseti obletnici vladanja. Še danes je v družinski lasti  lovska obleka, ki jo je Karl knez Turjaški (1859–1927) iz Kočevja nosil ob tej priložnosti.

Knezova obleka, ki je osrednji predmet razstave, je enaka predpisani delovni obleki njegovih gozdarjev, gozdnih čuvajev in lovcev, ne samo na posestvih na Kočevskem, ampak tudi v Istri, na Češkem, Madžarskem, Gornjeavstrijskem in drugje.

Podatki o sliki: Zygmunt Ajdukiewicz: Knez Karel Turjaški – Auersperg </br>Izrez iz skupinskega portreta, 1898, zasebna last.
Podatki o sliki: Zygmunt Ajdukiewicz: Knez Karel Turjaški – Auersperg
Izrez iz skupinskega portreta, 1898, zasebna last.
Danes odprto
MuzejskaZaprto
MetelkovaZaprto
Grad SnežnikZaprto
Blejski gradZaprto
Ad Pirum09:00 - 22:00
 

 

Prijavite se na e-novice