SI
Rimske zgodbe s stičišča svetovOzemlje današnje Slovenije je bilo približno pet stoletij del velikega, odlično organiziranega in visoko omikanega Rimskega imperija
23. 8. 2014

Rimske zgodbe s stičišča svetov

Leto 14 ali 15. Emona se ponaša z veliko novogradnjo. Nanjo slovesno namestijo marmorni cesarski napis z elegantnimi črkami: Pokojni cesar Avgust ter njegov posinovljenec in naslednik cesar Tiberij sta finančno omogočila pomembno gradnjo v mestu ...

Ta napisni kamen je delno ohranjen – hrani ga Narodni muzej Slovenije – in postal je povod za praznovanje Emone 2000.

Približno pet stoletij je trajalo obdobje, ko je bilo ozemlje današnje Slovenije del velikega, odlično organiziranega in visoko omikanega Rimskega imperija; njegova duhovna zapuščina je temelj zahodne civilizacije.

Med več kot tisoč predmeti na razstavi ima posebno mesto v leto 14 ali 15 datiran cesarski gradbeni napis, ki je bil povod za projekt Emona 2000 in ga hrani Narodni muzej Slovenije. Ob njem je prikazana prvotna postavitev pozlačenega bronastega kipa emonskega meščana: kip je bil namreč v času cesarja Trajana del izjemnega nagrobnega spomenika, ki se je očitno zgledoval po Trajanovem stebru v Rimu.

Zgodbe, ki jih pripovedujejo razstavljeni predmeti, kot mozaični kamenčki sestavljajo sliko o rimski dobi na danes slovenskem prostoru, kjer so se – kot prej in pozneje – stikali različni svetovi in snovale nepozabne zgodbe.

Ob razstavi je izšel tudi katalog avtorice razstave dr. Janke Istenič.

Galerija

Katalog razstave

RIMSKE ZGODBE S STIČIŠČA SVETOV

Avtorica: Janka Istenič

Urednici: Polona Bitenc, Janka Istenič

2015, 207 str., 30 x 23 cm, barvne fotografije, ISBN 978-961-6169-98-1.

Razprodano.

Več ...

V Zgodbah s stičišča svetov so združene zgodbe posameznih zgodovinskih obdobij

 

 

Prijavite se na e-novice