SI
Zgodbe s stičišča svetovIzjemni predmeti svetovnega pomena pripovedujejo zgodbe iz preteklosti danes slovenskega prostora
23. 8. 2014
Danes odprto
Muzejska10:00 - 18:00
MetelkovaZaprto
Grad Snežnik00:00 - 00:00
Blejski grad08:00 - 20:00
Ad PirumZaprto

Zgodbe s stičišča svetov

Na ozemlju današnje Slovenije so prebivalci že od pradavnine živeli na visoki kulturni ravni, kar dokazujejo številne izjemne arheološke najdbe. Prisluhnimo, kakšne zgodbe je spisalo izjemno arheološko gradivo iz naših krajev o prelomnih odkritjih železne dobe, o visoko omikanem Rimskem imperiju in o nemirnih časih vse do konca srednjega veka. 

Železnodobne zgodbe s stičišča svetov nas popeljejo v čas velikih sprememb, ki so v prvem tisočletju pr. Kr. korenito zaznamovale tako ozemlje Slovenije kot širši evropski prostor. Zahtevne metalurške tehnologije, zapletena umetnostna figuralika, začetki denarnega gospodarstva in razvoj lokalnih pisav ...: večina teh pojavov se je prenesla na ozemlje Slovenije in se tu samostojno razvila. 

Približno pet stoletij je trajalo obdobje, ko je bilo ozemlje današnje Slovenije del velikega, odlično organiziranega in visoko omikanega Rimskega imperija; njegova duhovna zapuščina je temelj zahodne civilizacije. Med več kot tisoč predmeti na Rimskih zgodbah s stičišča svetov ima posebno mesto v leto 14 ali 15 datiran cesarski gradbeni napis, ki je obeležil dokončanje pomembne zgradbe v Emoni, bržkone njenega obzidja, in je prvovrstni dokument o nastanku kolonije Emone. Ob njem je prikazana prvotna postavitev pozlačenega bronastega kipa emonskega meščana: kip je bil namreč del izjemnega nagrobnega spomenika, ki se je očitno zgledoval po Trajanovem stebru v Rimu.

Muzejsko pripoved nadaljujejo Srednjeveške zgodbe s stičišča svetov, in sicer z izjemnim gradivom iz obdobja od propada zahodnega rimskega cesarstva do konca srednjega veka. Obiskovalci muzeja si lahko ogledajo dragoceno opremo in nakit tedanjih prebivalcev ter spoznajo njihova bivališča in navade. 

Na razstavi si oglejte najlepše in najpomembnejše predmete svetovnega pomena iz arheološke zbirke Narodnega muzeja Slovenije. Zgodbe, ki jih pripovedujejo, kot mozaični kamenčki sestavljajo sliko o preteklosti na danes slovenskem prostoru, kjer so se stikali različni svetovi in snovale nepozabne zgodbe.

Posebni kotički so namenjeni otrokom, da se lahko z igro odpravijo na potovanje v druge čase našega prostora.

Novembra 2019 odpiramo še zadnji del nove stalne arheološke razstave, ki obravnava najzgodnejše zgodovinsko obdobje na naših tleh – Prve zgodbe s stičišča svetov.

V Zgodbah s stičišča svetov so združene zgodbe posameznih zgodovinskih obdobij

Danes odprto
Muzejska10:00 - 18:00
MetelkovaZaprto
Grad Snežnik00:00 - 00:00
Blejski grad08:00 - 20:00
Ad PirumZaprto
 

 

Prijavite se na e-novice