SI
Zgodbe s stičišča svetovIzjemni predmeti svetovnega pomena pripovedujejo zgodbe iz preteklosti danes slovenskega prostora
23. 8. 2014

Zgodbe s stičišča svetov

Na levi strani je  izložbena vitrina z Neandertalska piščal iz Divjih bab. Na desni strani je opis.
Razstava rimskega obdobja na Slovenskem. V središču cesarski gradbeni napis.
Razstava mečev

Na ozemlju današnje Slovenije so prebivalci že od pradavnine živeli na visoki kulturni ravni, kar dokazujejo številne izjemne arheološke najdbe. Spoznajmo zgodbe, ki jih pripoveduje izjemno arheološko gradivo: od prvih, vendar izjemnih pričevanj iz starejše kamene dobe, prek prelomnih odkritij železne dobe, čudovite najdbe iz obdobja visoko omikanega Rimskega imperija in nemirnih časov vse do konca srednjega veka. 

Najstarejšimi zgodbami s stičišča svetov odstiramo najbolj oddaljeno in skrivnostno preteklost ozemlja Slovenije, ki jo izpričujejo arheološke najdbe od starejše kamene do bronaste dobe. Na ogled so najlepše in najdragocenejše najdbe iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije, od vrhunskih kamnitih in lončarskih izdelkov s kolišč Ljubljanskega barja do blejskih našitkov, najstarejših zlatih predmetov s slovenskega ozemlja.

Železnodobne zgodbe s stičišča svetov nas popeljejo v čas velikih sprememb, ki so v prvem tisočletju pr. Kr. korenito zaznamovale tako ozemlje Slovenije kot širši evropski prostor: zahtevne metalurške tehnologije, zapletena umetnostna figuralika, začetki denarnega gospodarstva in razvoj lokalnih pisav ... Večina teh pojavov se je prenesla na ozemlje Slovenije in se tu samostojno razvila stoletja pred nastopom rimskega obdobja. 

Približno pet stoletij je trajalo obdobje, ko je bilo ozemlje današnje Slovenije del velikega, odlično organiziranega in visoko omikanega Rimskega imperija; njegova duhovna zapuščina je temelj zahodne civilizacije. Med več kot tisoč predmeti na Rimskih zgodbah s stičišča svetov ima posebno mesto v leto 14 ali 15 datiran cesarski gradbeni napis, ki je obeležil dokončanje pomembne zgradbe v Emoni, bržkone njenega obzidja, in je prvovrstni dokument o nastanku kolonije Emone. Ob njem je prikazana prvotna postavitev pozlačenega bronastega kipa emonskega meščana: kip je bil namreč del izjemnega nagrobnega spomenika, ki se je očitno zgledoval po Trajanovem stebru v Rimu.

Muzejsko pripoved nadaljujejo Srednjeveške zgodbe s stičišča svetov, in sicer z izjemnim gradivom iz obdobja od propada zahodnega rimskega cesarstva do konca srednjega veka. Obiskovalci muzeja si lahko ogledajo dragoceno opremo in nakit tedanjih prebivalcev ter spoznajo njihova bivališča in navade. 

Časovni trak nas popelje na razstavo, na kateri si oglejte najlepše in najpomembnejše predmete svetovnega pomena iz arheološke zbirke Narodnega muzeja Slovenije. Zgodbe, ki jih pripovedujejo, kot mozaični kamenčki sestavljajo sliko o preteklosti na danes slovenskem prostoru, kjer so se stikali različni svetovi in snovale nepozabne zgodbe.

Posebni kotički so namenjeni otrokom, da se lahko z igro odpravijo na potovanje v druge čase našega prostora.

Razstavni katalogi

Stalno razstavo spremlja skupaj osem monografij, Najstarejše, Železnodobne, Rimske in Srednjeveške zgodbe s stičišča svetov v slovenskem in angleškem jeziku.
Na levi Blejski zlati našitek. Na desni  Neandertalska piščal iz Divjih bab.
Najstarejše zgodbe s stičišča svetov
Levo Situla iz Vač pri Litiji. Desno zlati nakit stiške veljakinje.
Železnodobne zgodbe s stičišča svetov
Levo kip cesarja Cezarja Avgusta, znanega tudi kot Oktavijan. Desno cesarski gradbeni napis. Spodaj napis: Rimske zgodbe s stičišča svetov
Rimske zgodbe s stičišča svetov
Levo Srednjeveški meč, desno nakit. Spodaj napis: Srednjeveške zgodbe s stičišča svetov
Srednjeveške zgodbe s stičišča svetov
Naslovnica kataloga v Angleščini.
The Earliest Stories from the Crossroads
Naslovnica kataloga v Angleščini.
Iron Age Stories from the Crossroads
Naslovnica kataloga v Angleščini.
Roman Stories from the Crossroads
Naslovnica kataloga v Angleščini.
Medieval Stories from the Crossroads

Nagrade

Valvasorjeva nagrada za enkratne dosežke v letu 2019

Valvasorjevo nagrado za enkratne dosežke v letu 2020 je prejela avtorska skupina iz Narodnega muzeja Slovenije: mag. Gorazd Lemajič (vodja projekta), dr. Janka Istenič, dr. Timotej Knific, dr. Boštjan Laharnar, dr. Tomaž Nabergoj, dr. Matija Turk, dr. Peter Turk, za stalno razstavo Zgodbe s stičišča svetov.
 

 

Prijavite se na e-novice