SI
150. obletnica Svetovne razstave na Dunaju leta 1873Vitrina meseca
5. 9. 2023 do 29. 9. 2023

150. obletnica Svetovne razstave na Dunaju leta 1873

V rdeče usnje vezana knjiga z zlatotiskom na platnicah
Naslovnica knjige Offizieller Plan der Weltausstellung Wien 1873 (foto: Matej Hreščak)
doprsni portret barona Schwegla, urejenega imenitno oblečenega gospoda košatih brkov
Franz Würbel, Josef baron Schwegel, list iz serije Das Parlament, ok. 1880, litografija foto: Tomaž Lauko)

Vloga Josefa Schwegla (1836–1914) pri organizaciji Orientalnega paviljona


Vitrina meseca, na ogled od 5. do 29. septembra 2023, Muzejska

Letos obeležujemo 150. obletnico svetovne razstave na Dunaju leta 1873, ki je bila prva v nemško govorečem svetu. Namenjena je bil predstavitvi obnovljene samozavesti Avstrije po izgubljenih vojnah proti Piemontu/Franciji (1859) in Prusiji (1866). Cesar Franc Jožef I. (1830–1916) jo je pripravil, takoj ko se je leta 1867 vrnil s svetovne razstave v Parizu, da bi obeležil svojo 25-letnico vladavine in pokazal obraz svetovljanske avstro-ogrske monarhije, odprte mednarodni trgovini.

Josef Schwegel je bil v sklopu dunajske svetovne razstave odgovoren za t. i. Orientalni paviljon. Kot izjemen poznavalec Orienta je s svojimi izkušnjami, položajem in pogajalskimi spretnostmi dosegel, da je prav dunajska svetovna razstava poskrbela za nov pogled na Osmanski imperij, celoten Bližnji vzhod in Azijo. Habsburška prestolnica Dunaj se mu je s svojo geografsko lego zdela idealna za uresničitev njegove vizije. Posebej pomemben je Schweglov prispevek po koncu razstave, saj je urad, ki je bil ustanovljen za potrebe svetovne razstave, nadaljeval svoje delo in tako utrjeval avstrijske politično-ekonomske interese na Bližnjem vzhodu in dlje. Iz tega urada se je razvil Orientalni muzej na Dunaju, katerega končni cilj je bil, da bi muzej postal največji in najpomembnejši center za orientalski študij, ki bi poskrbel za širjenje znanja in kulture o Bližnjem in Daljnem vzhodu.


O avtorici

Doc. dr. Vesna Kamin Kajfež (1981) je doktorica znanosti na področju umetnostne zgodovine. Doktorirala je leta 2012 na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem; od takrat se je strokovno izpopolnjevala na številnih ustanovah v tujini (Italija, Združene države Amerike), objavljala znanstvene in strokovne članke, bila je urednica zbornikov in avtorica številnih razstav uveljavljenih umetnikov. Je podpredsednica mednarodnega društva Egypt & Austria s sedežem na Dunaju. Obenem je soavtorica dveh knjig za otroke – obe sta prejemnici Zlate hruške (2022):
 

 

Prijavite se na e-novice