SI
Pozor, jašek! Samuraji na vsakem korakuNa Japonskem se v zadnjih letih srečujejo s fenomenom, ki je že prerastel v nov turistični produkt z angleškim imenom »Drainspotting« ali opazovanje pokrovov jaškov.
1. 9. 2017 do 23. 10. 2017

Samuraji na vsakem koraku


Pokrovi kanalizacijskih jaškov so umetelno okrašeni in vsak kraj ima na njih motive s prizori, s katerimi se najbolje predstavlja. To je zanimiv način komuniciranja z javnostjo, saj so ljudje danes vedno bolj zazrti v tla. Motivi na sodobnih funkcionalnih predmetih urbane infrastrukture nevsiljivo opozarjajo na pomen preteklosti. Pokrovi jaškov so postali estetski predmeti. Nova umetnost povezuje ozaveščanje o pomenu kanalizacijskega sistema in proslavljanje lokalne kulturne ali naravne dediščine. 
Nekatera historična mesta so za svoje motive izbrala tudi upodobitve samurajev skupaj z njihovo značilno opravo in orožjem.  

Verjetno popolnoma neodvisno od razcveta umetnosti na pokrovih jaškov na Japonskem se je tudi občina Bled odločila, da vsaj del svojih jaškov okrasi z motivom iz preteklosti tega kraja. Za motiv na pokrovu so izbrali pava, ki je bil upodobljen na zaponki iz 5. ali 6. stoletja n. št., odkriti v grobu na blejski Pristavi. Pav v krščanski ikonografiji tistega časa simbolizira rajsko ptico in nesmrtnost. 

Vitrina trimesečja spremlja razstavo Poti samurajev. Japonsko orožje in bojevniška kultura na Slovenskem.

Avtorica vitrine: dr. Daša Pavlovič
Zloženka (4.70 MB)

Vitrina trimesečja spremlja razstavo Poti samurajev

 

 

Prijavite se na e-novice