SI
Slika »Sveto sorodstvo« po plastehTehnološke študije gotske slike
26. 3. 2019 do 26. 5. 2019

Slika »sveto sorodstvo« po plasteh

Tehnološke študije gotske slike

Ste se kdaj spraševali, kako je zgrajena gotska slika? Ste si kdaj želeli, da bi kaj podobnega naredili sami? S tokratno vitrino meseca bomo predstavili stopnje kopiranja klasične slike z graviranim, pozlačenim ozadjem. Na ogled bodo izdelki študentov oddelka Konserviranje in restavriranje likovnih del Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani.

Ob vsakem predmetu konservatorji-restavratorji ugotavljamo, kako in s kakšnimi materiali je bil narejen. Tako lahko ugotovimo, kaj povzroča njegovo propadanje, in izberemo primeren način, da ga ustavimo. V tem procesu so nam v neprecenljivo pomoč izkušnje, ki jih dobimo ob delu z originalnimi materiali in uporabo izvirnih tehnik.

Oddelek za restavratorstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje zato že vrsto let sodeluje z Narodnim muzejem Slovenije. Pri predmetu Kopistika I si študentje ogledajo eno najodličnejših umetnin iz muzejske zbirke, sliko Sveto sorodstvo, ki je bila naslikana pred pol tisočletja za premožnega naročnika. Naslikana je na lesu v tehniki jajčne in oljne tempere in ima gravirano ter pozlačeno ozadje. V muzeju si študentje na originalu izberejo detajl in ga natančno preučijo.

V ateljejih Akademije izvedejo večino del za izdelavo detajla slike. Proces je poučen, saj ga razdelijo na zaporedne faze in zaporedje postopkov prikažejo na več ploščicah. Slikanje, graviranje in pozlato skoraj do konca izvedejo s pomočjo fotografij.

Z originalom se ponovno soočijo ob zaključnih delih. Zadnje detajle nekateri izvedejo z oljem ali oljno tempero. V muzeju jim klimatiziramo pedagoško sobo, postavimo vitrino, vanjo pripeljemo original in študentom omogočimo celodnevno slikanje ob njem. Sveto sorodstvo je tako deležno obilice navdušenja, čudenja in ogorčenja ob barvnih odstopanjih, saj kakovostne sodobne fotografije in tiski še ne dosegajo detajlov in barvnega bogastva originala. 

Avtorici vitrine: Tamara Trček Pečak in Irma Langus Hribar

Brezplačno.
Odprtje vitrine meseca bo z vodenim ogledom razstave V dobrih rokah. 60 let Oddelka za konserviranje in restavriranje Narodnega muzeja Slovenije tudi uvod v letošnjo Konservatorsko-restavratorsko transverzalo.
 

 

Prijavite se na e-novice