SI
Show menu

Jure in mumija

Zgodba ljubljanske mumije
Cena: 19.00 €
Razprodano

Dodatne informacije / opis izdelka

Jure in mumija.
Zgodba ljubljanske mumije

Avtorja: Vesna Kamin Kajfež, Tomislav Kajfež

Ilustracije: Jure Engelsberger

2022, 22,5 x 25 cm, trda vezava, 38 strani, ISBN 978-961-6981-60-6

»Desetletni Jure je strašno radoveden fant, najbolj od vsega pa ga zanimata arheologija in zgodovina oziroma vse, kar je povezano s preteklostjo. Ko je bil mlajši, je bil pravi strokovnjak za dinozavre, vse je vedel o njih. In zdaj ga navdušuje zlasti stari Egipt.«

V novi slikanici skozi zgodbo Jureta in kustosa izvemo vse o edini staroegipčanski mumiji pri nas, kako je prispela v muzej, kdo jo je poslal, kdo se skriva za vsemi povoji. Slikanica je nastala v sodelovanju s priznanim slovenskim ilustratorjem Juretom Engelsbergerjem.

Knjiga Jure in mumija je ponosna prejemnica znaka za kakovost Zlata hruška

Knjigi na pot

Se vam zdi zgodovina dolgočasna? Potem najbrž še niste srečali gospoda v svetlo rjavi srajci in zelenem puloverju, ki vas zna skorajda pravljično popeljati v čas faraonov, piramid in zanimivih prigod iz starega Egipta. Pri tem mu pomagata deček Jure in čisto prava egipčanska mumija! Slednjo si lahko v živo ogledate v Narodnem muzeju Slovenije, slikanica, ki je pred vami, pa bo poskrbela, da s tem ne boste več odlašali ‒ verjemite, da boste mumijo videli s povsem drugačnimi očmi. Prikupno, poučno in navdihujoče branje.

Urška Kaloper, urednica priročnikov in mama


Branje ilustrirane zgodbe o muzejski dogodivščini desetletnega Jureta me je popeljalo v čas osnovnošolskega zanimanja za stare kulture, med katerimi je imel Egipt posebno mesto. Zgodnje srečanje s Tutankamonovi zakladi, ki sem jih spoznaval skozi literaturo, se je kmalu dopolnilo z nepozabnim srečanjem s pravo egipčansko mumijo, ki smo jo videli na šolskem obisku Narodnega muzeja. Juretova zgodba mi je blizu, saj prikaže čarobnost neustavljive otroške vedoželjnosti. Vedoželjnost se z leti razvije v strastno raziskovanje in ustvarjalnost. Juretova zgodba je lahko izvrstna spodbuda za mladega bralca, da tudi sam poišče področje svojega zanimanja, ki ga bo vodilo do študija in pozneje do poklica, ki bo prežeto z notranjim zadovoljstvom in neminljivo iskrico otroškega veselja nad odkrivanjem neznanega.

Marko Frelih, arheolog

 

 

Prijavite se na e-novice